“Ay-mielivalta“ liikaa EK-johtajalle, lähetti julkisen hätähuudon demariministerille: Kuka suojelee yritystä?

Työmarkkinat

Kuka suojelee yritystä, joka joutuu ay-riitojen kohteeksi?

Tätä kysyy Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies avoimessa kirjeessään työministeri Tuula Haataiselle (sd.).

Häkämiehen hätähuudon syynä on kiista Suomen Kotidata soveltamista työehtosopimuksista.

–  Yrityksessä on voimassa oleva työehtosopimus Kaupan Liiton ja Pamin välillä. Ammattiliitto Pro on kuitenkin käynnistänyt yrityksessä lakkoilun tavoitteena työehtosopimuksen siirto itselleen, Häkämies kirjoittaa.

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen Kotidata on jo vuosien ajan käyttänyt väärää ja alalle soveltumatonta työehtosopimusta.

Suomen Kotidata puolestaan pitää työnseisausta perusteettomana.

Häkämieskin moittii Pron toimintaa.

– Kaupan Liitto vei kiistan työtuomioistuimeen, joka vahvisti, että yrityksessä voidaan soveltaa Kaupan Liiton ja Pamin välistä sopimusta. Tämä ei kelvannut Prolle, vaan se on jatkanut lakkoilua vaatien yritystä vaihtamaan työehtosopimus toiseksi. Pron toiminnasta on tehty rikosilmoitus.

EK-johtajan mukaan Pron aloittama uusi neljän viikon lakko uhkaa vakavasti Suomen Kotidatan tulevaisuutta.

– Kuka suojelee yritystä tällaisesta ay-liiton mielivallasta, aggressiivisesta jäsenhankinnasta ja työtuomioistuimen vastaisesta toiminnasta?

– Vetoan, että ministeri Tuula Haatainen vetoatte julkisesti tämän riidan lopettamiseksi ja työn jatkamiseksi voimassa olevan työehtosopimuksen mukaisesti.