Keskustan Kärnä vaatii Suomea käynnistämään EU:n santiomenettelyn Espanjaa vastaan katalonialaisjohtajien tuomioiden vuoksi

Suomella on EU:n puheenjohtajamaana vastuu unionin perusarvojen, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamisessa, kansanedustaja näkee
Katalonia

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että Suomi käynnistää EU:n puheenjohtajamaana sanktiomenettelyn Espanjaa vastaan.

EU-tasolla voidaan turvautua 7. artiklan mukaiseen sanktiomenettelyyn,  jos jokin jäsenmaa ei noudata EU:n arvoja.

– Espanjassa on nyt virallisesti poliittisia vankeja ja maa on toiminnallaan osoittanut, että se loukkaa unionin perussopimuksen 7. artiklan mukaisesti EU:n perusarvoja, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Espanjassa langetettiin maanantaina kovat tuomiot Katalonian itsenäisyysäänestyksestä päättäneille poliitikoille.

Espanjan korkein oikeus muun muassa tuomitsi Katalonian varapresidentti Oriol Junqueraksen 13 vuoden vankeuteen ja Katalonian parlamentin puhemiehen Carme Forcadellin yhdeksän vuoden vankeuteen.

Kärnä huomauttaa YK:n toimielinten ja ihmisoikeusjärjestöjen jo aiemmin todenneen, että katalaanijohtajat on vangittu poliittisin perustein ja nyt langetetut tuomiot ovat selkeästi poliittisia.

– On täysin käsittämätöntä, että tällaisia tuomioita jaetaan kansanäänestyksen järjestämisestä ja demokratian toteuttamisesta, Kärnä toteaa.

– Sanktiomenettely ja Espanjan äänioikeuden jäädyttäminen unionissa on nyt välttämätöntä. Emme voi hyväksyä, että meillä on jäsenmaa, jolla on poliittisia vankeja ja joka ei kunnioita millään tasolla demokratiaa tai ihmisoikeuksia.

Kärnä kertoo laativansa asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja odottavansa välittömiä toimia Espanjaa vastaan.

– Suomella on vastuunsa EU:n puheenjohtajamaana puolustaa unionin perusarvoja, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Emme voi katsoa sivusta, kun yksi unionin jäsenvaltioista polkee niitä röyhkeästi. Hallitukselta vaaditaan nyt nopeita toimenpiteitä.