Keskustalaiset tuohtuivat laajasti Finnairin maakuntakenttiä koskevista suunnitelmista – "Tälle on laitettava stoppi"

Finnair

Useat keskustalaiset ovat tuohtuneet lentoyhtiö Finnairin päätöksestä jättää väliin lennot maakuntakentille tämän kesän aikana. Finnair tiedotti sunnuntaina, ettei se aloita lentoja Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan.

Yhtiö pitää vielä tänään etäpalaverin asiasta kyseisten kaupunkien johdon kanssa.

Keskustan pohjoiskarjalainen kansanedustaja Hanna Huttunen sanoo, että lentojen lopettaminen murskaisi alueella tehdyn vuosien mittaisen edunvalvontatyön, jossa lentoliikenteen ylläpito on ollut yksi keskeisimpiä tavoitteita.

Lentojen loppuminen olisi hänen mukaansa kestämätön tilanne muun muassa yrityksille, metsäalan osaajille ja koulutussektorille.

– Jo spekuloinnitkin asiasta luovat alueelle epävarmuutta. Finnairin viimeisimmän tiedotteen mukaan päätökset lentoliikenteen jatkumisesta tehdään ”myöhemmin”. Tämä epävarmuus  lentojen jatkon suhteen on kohtuuttoman suuri ja sille on laitettava stoppi, Huttunen vaatii tiedotteessaan.

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii, että hallitus estäisi Finnairin suunnitelmat. Lentoliikenteen säilyminen on hänen mielestään asetettava yhtiön 700 miljoonan euron pääomituksen ehdoksi.

Kärnän mukaan myös lentoasemayhtiö Finavialta on vaadittava lentoliikenteen turvaamista kaikille maakuntakentille.

– Samalla on varmistettava, että Finavia tekee tarvittavat korvausinvestoinnit esimerkiksi Kemi-Tornion ja Enontekiön lentoasemille. Nyt tämän kansallisomaisuuden annetaan tahallaan rapautua, Kärnä paukuttaa tiedotteessaan.

– Finnair tai Finavia eivät oikeasti edes toivo liikennettä näille niiden näkökulmasta vähempiarvoisille kentille, vaan ne halutaan ajaa alas kun liikennettä ei ole. Maakuntien työpaikat eivät näitä yhtiöitä kiinnosta.

Myös Keskustan Peräpohjolan piiri edellyttää valtionyhtiöiltä laajempaa yhteiskuntavastuuta.

Piiri pelkää, että lentojen loppuminen kesän ajalta olisi lopun alkua koko lentoliikenteelle Kemi–Tornion lentokentällä. Piiri muistuttaa, että myös alueen junayhteyksiä on heikennetty VR:n toimesta.

– Tilanne on kestämätön Meri-Lapin teollisuuden ja matkailun kannalta ja absurdi, kun huomioon otetaan valtion mahdollisesti antama 700 miljoonan euron tuki Finnairille, piirin puheenjohtaja Tanja Joona puuskahtaa kannanotossa.

Keskustapiirin mukaan koronakriisin hiljentämillä kentillä olisi nyt hyvä tilaisuus tehdä tärkeitä remontteja, kun liikennettä on vähemmän.

– Suomen nousu koronasta lähtee pääosin vientiyritysten menestymisestä ja toimiva lentoliikenne on paras tuki tälle. Yhden euron investointi lentoliikenteeseen tuo talouteen neljä euroa takaisin, Joona summaa.