Keskustalaiset etsivät syitä kannatusalhoon – ”Luvuissa näkyy pääministeripuolueen raskas viitta”

Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mielestä puolueet ovat jo vuosi ennen eduskuntavaaleja ajaneet itsensä vahvasti vaaliasemiin.
Keskusta

Politiikan syklisyyden jatkuva kiihtyminen vaikuttaa keskustan kannatukseen, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo.

– Oikeastaan näyttää siltä, että sekä viime vaalikaudella että valitettavasti myös tällä vaalikaudella, puolueiden sitoutuminen koko nelivuotiseen hallituskauteen on ollut aika löyhää, Pirkkalainen kommentoi  Porin SuomiAreenassa.

Pirkkalaisen mielestä puolueet ovat jo vuosi ennen eduskuntavaaleja ajaneet itsensä vahvasti vaaliasemiin.

– Se taas on tietysti pääministeripuolueelle aika haastava lähtökohta kannatuksen näkökulmasta, kun pitäisi pystyvä vastaamaan vaaliväittelyyn jo silloin, kun isotkin uudistukset ovat vielä kesken.

Alkuviikosta julkaistiin tuoreet Helsingin Sanomien kannatusluvut. Siinä pääministeripuolueelle mitattiin 15,3 prosentin kannatus. Rutkasti edellä ovat niin SDP (22,1%) kuin kokoomus (20,2%).

Useat Suomenmaan SuomiAreenalla haastattelemat keskustalaiset uskovat hallitustyön syöneen puolueen kannatusta.

– Kyllä varmasti kaikkinensa hallitustyön keskeneräisyys on yksi osasyy, joka painaa keskustan kannatusta alaspäin, Pirkkalainen toteaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on samoilla linjoilla.

– Luvuissa näkyy pääministeripuolueen raskas viitta, hän kiteyttää.

Tosin Lintilä huomauttaa, että HS:n mittauksessa kannastaan varmoja oli 37 prosenttia vastaajista ja kannastaan epävarmoja peräti 34 prosenttia vastaajista. Moni on niin sanotusti katsomossa.

– En muista äkkiseltään, että nämä luvut olisivat koskaan olleet noin lähellä toisiaan.

Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Parviainen on pettynyt galluplukuihin.

– Olen puoluekokouksesta saakka odottanut, että milloin gallupkannatus kääntyy. Jossakin vaiheessahan ihmisille täytyy tulla tiedoksi, että mitä hallitustaipaleella on saatu tehtyä. Meidän vaaleja varten valmisteltu ohjelmahan on aika pitkälle toteutettu, Parviainen pohtii.

– En ole vielä menettänyt uskoani. Luotan siihen, että käyrä lähtee kasvuun vielä syksyn kuluessa, hän jatkaa.

Muillakin on jo katse tulevassa. Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) on huolissaan kannatusluvuista, mutta hänen mukaansa tärkeintä on nyt viedä sote-uudistus maaliin.

Pakkanen uskoo, että sen myötä puolueen kannatuskin kohenee.

– Muitakin hyviä asioita tapahtuu koko ajan, mutta tämä sote-uudistuksen päätökseen vieminen on nyt oleellinen asia.

Puoluesihteeri Pirkkalaisen mukaan keskustan  pitää omilla vahvoilla viesteillä rakentaa se tulevaisuuden kuva, jota puolue voi tarjota suomalaisille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Kyllä me pärjäämme. Meillä on ohjelmatyö vahvaa ja se on jo pitkällä, Pirkkalainen paaluttaa.