Keskusta koulii uusia vaikuttajia mentorointiohjelmassa – "On aivan eri kuulla asioista suoraan kansanedustajalta kuin vain lukea faktat kirjasta tai netistä"

Mentorointi

Varsinaissuomalainen keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä toimi vuosina 2017–2018 puolueen Vaikuttajakiihdyttämössä uusmaalaisen Väinö Tuovisen mentorina. Kohta seitsemänkymppinen Ala-Nissilä ja nyt 19-vuotias Tuovinen löysivät ajatuksistaan paljon yhteistä.

Kun espoolainen keskustanuori Tuovinen täytti hakemusta puolueen valtakunnalliseen mentorointiohjelmaan, hän ilmoitti haluavansa oppia lisää taloudesta ja talouspolitiikasta. Sen mukaan hänelle osoitettiin mentoriksi talouspolitiikan tuntija, Euroopan tilintarkastustuomioistuimessakin toiminut Ala-Nissilä.

– Olavi osasi aina hyvin avata talouspolitiikan prosesseja. Sitä, miten talouspoliittinen päätöksenteko käytännössä etenee. On aivan eri asia kuulla tästä suoraan kansanedustajalta, joka on itse mukana päätöksenteossa, kuin vain lukea faktat kirjasta tai netistä, Tuovinen arvioi.

Abivuonnaan mentoriohjelmaan aktorina eli mentoroitavana osallistunut Tuovinen on nyt päässyt Helsingin yliopistoon opiskelemaan taloustiedettä. Tulipa hän myös valtakunnallisen lukiolaisten Talousguru-kilpailun kakkoseksi ja vetää nyt toisena juontajana Talousgurut-podcastlähetyksiä.

– On kyllä hienoa nähdä, mihin kaikkeen Väinö on päässyt mukaan. Koko mentoroinnin ajan huomasin, miten hyvät talouden pohjatiedot Väinöllä oli. Välillä kävi jopa niin päin, että mentoroitava opetti mentoria, Ala-Nissilä naurahtaa.

Ala-Nissilä pitää Vaikuttajakiihdyttämöä äärimmäisen hyvänä tapana saada nuoria mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

– Tällainen sitouttaa nuoret vahvasti mukaan vaikuttajapolulle. Piirienkin tasolle tarvittaisiin mentorointiohjelmia. Nuorten ympäri maan olisi helpompi tulla mukaan, jos mentorointia järjestettäisiin eri maakunnissa ja piirijärjestöissä, Ala-Nissilä pohtii.

Tuovinen pitää mentorointia parempana tapana vaikuttajapolulle lähtemiseen kuin esimerkiksi tavallista piirihallitustyötä.

– Henkilökohtainen mentorointi lähtee enemmän omista valmiuksista ja kiinnostuksen kohteista. Se on keskustalle myös kilpailuetu. Muilla ei ole tällaista.

Välillä kävi jopa niin päin, että mentoroitava opetti mentoria.

Olavi Ala-Nissilä

Vaikuttajakiihdyttämö järjestetään kuluneen syksyn ja tulevan kevään aikana toistamiseen. Syy uuden ohjelman järjestämiseen heti toisena vuonna peräkkäin oli positiivinen palaute.

– Käytimme paljon aikaa sopivien mentoriparien muodostamiseen. Palaute siitä, miten äärimmäisen hyvän parin niin moni koki saaneensa, lämmitti kyllä mieltä, Vaikuttajakiihdyttämön projektikoordinaattori, keskustan poliittinen suunnittelija Sonja Huttunen sanoo.

Uusi Vaikuttajakiihdyttämö kokeilee uudenlaisia toimintatapoja aiempaan verrattuna.

– Viime vuonna aktorit olisivat halunneet keskustella enemmän keskenään. Tällä kierroksella järjestämmekin viikonlopun mittaisia seminaareja, joiden aikana keskustellaan paljon pienryhmissä. Jokaiselle nuorelle osoitetaan toki nytkin joku kokenut mentori, Huttunen kertoo.

Ensimmäinen seminaariviikonloppu järjestettiin syyskuun alussa. Espoolainen Raul Kajak on yksi uusista aktoreista ja on jo ensimmäisen seminaariviikonlopun jäljiltä askeleen pidemmällä vaikuttajapolullaan.

– Viikonloppu vahvisti käsitystä yhteiskunnasta ja omista arvoista. Oli mukava kuulla ja keskustella rennossa porukassa, Kajak kertoo.

Artikkeli on alunperin julkaistu Suomenmaan viikkolehdessä 21.9.2018. Lehden voit tilata täältä .