Keskusta haluaa nopeat nettiyhteydet tärkeysjärjestyksen kärkeen – Vanhanen: "Hallituksen on estettävä Suomen digitaalinen kahtiajako"

Nyt on mahdollisuus varmistaa, että vakaa ja nopea netti valokuidulla tai langattomana löytyy joka kaupungista ja kylästä lähivuosina, valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo
Politiikka

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoo keskustan haluavan päätökset nopeiden verkkoyhteyksien rakentamisen turvaamisesta alueellisesti reilulla tavalla.

Ratkaisut suomalaisten ja alueiden yhteyksien tasa-arvoisesta kehittämisestä on tehtävä osana EU:n elpymisvälineen avulla rahoitettavaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, Vanhanen linjaa. Ohjelman kautta Suomi käyttää noin 2,3 miljardin euron osuutensa elpymispaketista.

– Suomalaisen netti ei saa pätkiä. Etätyö, opinnot, yrittäminen ja palvelut edellyttävät ajanmukaisina yhteyksiä, Vanhanen sanoo tiedotteessa.

– Nyt on mahdollisuus varmistaa, että vakaa ja nopea netti valokuidulla tai langattomana löytyy joka kaupungista ja kylästä lähivuosina.

Vanhasen mukaan kyse on koko Suomen pitämisestä kehityksen kelkassa. 

Kunnon yhteyksillä edistetään myös etätyöhön ja monipaikkaisuuteen nojaavan elämänmenon mahdollisuuksia. Vanhasen mukaan valtion on vauhditettava tulevaisuuden yhteyksien rakentamista etenkin alueilla, joille yhteyksiä ei arvioida olevan markkinaehtoisesti tulossa.

– Hallituksen on estettävä Suomen digitaalinen kahtiajako. Tulevaisuuden huippunopeat yhteydet kuuluvat kaikille. Tulevaisuuden elämänmenoon kuuluu etätyö ja useamman kodin elämä. Siksi myös vapaa-ajan asuntojen yhteyksiä on edistettävä.

Vanhanen toteaa, että Suomen kannattaa tavoitella mainetta, joka syntyy siitä, että täällä 5G, nopeat yhteydet, tavoittaa kaikki ensimmäisenä maailmassa.

Suomesta syntyy turvallinen etätyön mallimaa, hän visioi.

– Elpymisvälinettä koskeva päätöksenteko on vietävä päätökseen. Eurooppa tarvitsee noustakseen yhteistä, samanaikaista ja koordinoitua elvytystä.

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Voi helvetia tätä tasa-arvoisuudesta vouhkaamista. Vanhanen, Neittaanmäki, Honkonen ym. Vaalipuhetta Lauta-Matilta.

  Maahan kaivettu laajakaista nettiyhteys joka torppaan! Onko suurempaa hulluutta ennen nähty? On. Mökkiniemeemme (5 kesämökkiä) kaivettiin sähkökaapeli maahan 2020. Katsokaa, missä jamassa muutamat Keski-Suomen kunnat kaapeleidensa kanssa ovat.

  Aktiivisena tietoverkkojen käyttäjänä olen pärjännyt parikymmentä vuotta ”ilmaverkkojen” varassa ilman ongelmia. Ymmärrän kaapeliyhteyden, jos sen kohteena on yritys tai maatila, joka tarvitsee varman 24/7 yhteyden oman tuotantonsa turvaamiseksi.

 • Lukija4

  Itsekeskeisyys valitettavasti joillekin on tasa-arvoa, mutta yhteiskunnan kokonaisuutta kuitenkin on rakennettava alueiden vahvuuksia hyödyntämällä. Tässä kehittämistyössä oleellista on nykypäivänä ja tulevaisuudessa, että erimuotoiset nopeat verkkoyhteydet toteutetaan nopealla aikataululla. Jos tämä on vaalipuhetta, niin se on samalla painavaa asiaa ja toteutettavissa EU:n elpymisvälineen kautta Suomen ohjelmassa.

 • Lukija90

  Tämän jutun tarkoitus oli vauhdittaa Eu:n elpymispakettia. Tosin Matin tavoite netti kaikkialle maahan on hyvä,ilman muuta. Ko.elpymispaketissa Suomi on kuitenkin nettomaksaja muille Eu-maille n.3.400.000 milj.euroa. Ilman kymmenien vuosien Eu-sitovaa pakettia Suomi voisi suoraan netittää huippuyhteyksillä koko maan.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen