Kauppalehti: THL:n pääjohtaja Tervahauta väläyttää rajoitusten purkua hybridimallilla – ”Lähimmät pari-kolme viikkoa näyttävät, miten tilanne kehittyy”

Koronavirus

Koronaan liittyvien rajoitusten purkua päästään parhaassa tapauksessa pohtimaan lähiviikkoina, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta.

– Jos oikein hyvin käy, tämä epidemia voi hidastua lähiaikoina merkittävästi Suomessa. Silloin tullaan siihen pohdintaan, jota ministeriöt ja muut asiantuntijat jo toki miettivät: minkä tyyppinen lähestymistapa otetaan seuraavassa vaiheessa, jossa lähdetään miettimään rajoitusten purkua, Tervahauta sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Jos koronan leviämisessä päästään hyvin hitaaseen vaiheeseen, voidaan Tervahaudan mukaan harkita, otetaanko käyttöön niin sanottu hybridimalli. Siinä rajoituksia alettasiin asteittain purkaa ja samaan aikaan kaikki koronaoireiset ja sairastuneet otettaisiin heti tarkkoihin testeihin ja eristykseen, ja tartunnat jäljitettäisiin.

– Silloin tarvittaisiin lisää testauskapasiteettia ja merkittäviä henkilöstövoimavaroja eristys- ja jäljitystehtäviin.

Liikkumisrajoitusten purkamisen aikataulua on Tervahaudan mukaan vielä vaikea arvioida siksin, että epidemia kulkee Suomessa eri alueilla hieman eri tahtia.

– Nyt on ihan aiheesta laitettu vahvat liikkumisrajoitukset koko maassa samaa moodiin, lukuun ottamatta Uudenmaan eristämistä, joka on toteutettu suojaamaan muuta Suomea ja sen haavoittuvaa terveydenhuoltokapasiteettia.

Tervahaudan mukaan on eri mahdollisuuksia, missä aikataulussa lähdettäisiin rajoituksia lieventämään. Purkaminen johtaa kohtaamisten lisääntymiseen ja riskiin siitä, että epidemia nostaa uudelleen päätään.

– Aika-arviota on vaikea antaa, koska edelleen ollaan menossa epidemiassa voimistuvaan suuntaan. Lähimmät pari-kolme viikkoa näyttävät, miten tilanne kehittyy.