Katri Kulmuni sai lappilaisilta tiukkaa palautetta polttoaineveron nostosta ja työmarkkinoiden toimimattomuudesta

Keskusta

Polttoaineverotus ja soteasiat pohdituttivat eniten lappilaisia, kun keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni saapui viime viikonloppuna kotimaakuntansa ihmisiä tapaamaan.

Kulmuni kiersi lauantaina Itä-Lapissa. Sunnuntaina Kulmunin ja hänen kanssaan kiertäneen kansanedustaja Markus Lohen tie vei etelälappilaisten puheille. Koko viikonlopun saldona oli satoja kohtaamisia.

Keminmaan K-Citymarketilla keskustan puheenjohtajaa haastettiin työllisyydestä, polttoaineverotuksen epätasa-arvoisuudesta ja siitä, aiotaanko sote vihdoin saada maaliinsa tällä hallituskaudella.

Kemiläinen Lauri Kiviharju kysyi ministeriltä, miksi Etelä-Suomeen nousee tehtaita, mutta pohjoiseen ei.

Ministeri pohti kysymystä työllisyyden näkökulmasta ja totesi, että vaikka jokin tehdas perustettaisiin Etelä-Suomeen, ei siihen välttämättä saada työntekijöitä.

− Työ ja tekijät eivät kohtaa. Tähän pitää pystyä puuttumaan, Kulmuni tiivisti.

Valtiovarainministeriä tarkasti kuunnellut kemiläinen Visa Kettunen toi ilmi huolen, joka on monen yli 50-vuotiaan taakkana työmarkkinoilla.

Kettunen muistutti, että ikärasismi vaikeuttaa monen työnhakijan töihin pääsyä.

− Hain itse kahtakymmentä eri paikkaa, mutta mistään ei tullut edes vastausta. Yli 50-vuotiaan on tänä päivänä vaikea saada töitä, Kettunen harmitteli.

− Se on todella ikävä asia. Työnhakijan kokemuksen pitäisi olla valttikortti, eikä ikä saisi estää pätevän tekijän työllistymistä, Kulmuni vastasi.

Markus Lohi toi keskusteluun esille Rovaniemen kaupungin kokeilun anonyymistä rekrytoinnista.

Anonyymillä rekrytoinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa haastateltavat valitaan ilman, että käytettävissä on tehtävän kannalta epäolennaisia tunnistetietoja, kuten nimi, ikä, siviilisääty ja sukupuoli.

Polttoainevero sai aikaan kiperiä kannanottoja maakunnassa, jossa yksityisautoilu on pakon sanelema asia.

Kulmunilta ja Lohelta löytyi ymmärrystä kansalaisten huolelle ja he lupasivat viedä viestiä eteenpäin.

− Muutenkin olisi hyvä, että otatte rohkeasti meihin kansanedustajiin yhteyttä. Arjen pyörityksessä emme ehkä huomaa kaikkea, mihin pitää tarttua, joten teidän apunne on kullan arvoista, Lohi painotti.

Irma Kähkönen kysyi ministeriltä, aiotaanko sote saada maaliinsa ennen kuin kunnat säästävät itsensä hengiltä.

Kulmunin mukaan sote on pakko toteuttaa juuri Kähkösen mainitsemasta syystä.

Mikko Lampela oli huolissaan Meri-Lapin musiikkipalveluista, sillä Kemi miettii säästösyistä Kemin kaupunginorkesterin lakkautusta.

− Tämä on vielä yksi esimerkki siitä, miksi sote pitää saada maaliin. Kun soteasiat ovat poissa kuntien harteilta, voivat ne keskittyä kehittymiseen ja elinvoimaan, Kulmuni painotti.