Kansalaisjärjestö: Sote-yritysten verovälttelystä esitettyihin huoliin ei vastattu

Sote

Hallituksen valinnanvapausesitys ei vastaa yksityisten sote-yritysten verovälttelystä esitettyihin huoliin. Tätä mieltä on kansalaisjärjestö Finnwatch.

Lakiehdotuksessa säädetään suurille kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin, jolla voitaisiin arvioida yritysten veronmaksun vastuullisuutta.

Finnwatchin mukaan hallitus on kuitenkin valinnut raportoitavat luvut niin, että raportoinnin tarkoitus vesittyy.

– Kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli 10 tietoelementistä. Hallituksen sote-lakiesityksessä näistä tiedoista puuttuu puolet, sanoo Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki tiedotteessa.

Finnwatch katsoo, että maakohtaisen veroraportoinnin minimitasoksi tulisi asettaa verotusmenettelylaissa säädetyt tiedot, joita suurimmat kansainväliset yritykset joutuvat jo nyt raportoimaan maakohtaisesti veroviranomaisille.

Tietoja tulisi lisäksi täydentää sote-yritysten verovälttelyn kannalta keskeisillä henkilöstökuluilla ja liikevoitolla, jotka paljastaisivat palkitsemis- ja rahoitusjärjestelyillä tehtävän verokikkailun.

Telkki pitää lakiesityksen puutteita räikeinä ja käsittämättöminä.

– Jos sote-lakiesitys menee tällaisenaan läpi, veroja välttelevät yritykset voivat huokaista helpotuksesta.

Sote-yrityksille ei Telkin mukaan oltaisi säätämässä myöskään mitään sanktiota raportointivelvoitteen rikkomisesta.

Finnwatch huomauttaa, että maakohtaisen raportoinnin vesittäminen on ristiriidassa hallituksen julkilausuttujen tavoitteiden kanssa.

Kaikki hallituspuolueet ovat sanoneet olevansa huolissaan sote-uudistuksen verotuottovaikutuksista.