Kansalaisaloite vaatii susia luodikon jyvälle – "kokonaisia lammaslaumoja on raadeltu, vasikoita viety jopa pihatoista"

Sudet

Kansalaisaloite suden niin sanotun kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi ja susivahinkojen estämiseksi on luovutettu eduskunnalle.

Aloitteessa esitetään valmisteluun lakia, jolla susien metsästäminen mahdollistetaan.

Samalla vaaditaan nykyistä luotettavampaa suden kannanarviointia ja lajipuhtauden määrittelyä ja valtakunnallisesti yhtenäisiä toimintatapoja uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Kansalaisaloitteen takana ovat maa- ja metsätaloustuottajien järjestöt MTK ja SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja useat metsästyskoirajärjestöt.

Aloite keräsi vaaditut 50 000 kannatusta vajaassa viikossa. Yhteensä aloite keräsi 61 618 kannatusilmoitusta kuukaudessa. Sen jälkeen nimien keruu keskeytettiin, jotta aloite saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian.

Aloitteen laatineiden järjestöjen tiedotteen mukaan sudet ovat aiheuttaneet kesän ja syksyn aikana merkittäviä vahinkoja sekä kotieläimille että metsästyskoirille.

– Kokonaisia lammaslaumoja on raadeltu, vasikoita on viety jopa pihatoista.

Metsästyskaudella elokuun 20. päivän ja lokakuun lopun välisenä aikana sudet ovat järjestöjen mukaan tappaneet 21 metsästyskoiraa. Lisäksi 15 raadeltua koiraa on jäänyt henkiin. Sudet ovat vieneet koiria ja kissoja myös pihoilta.

Järjestöjen mukaan susikanta on Suomessa kasvanut ja susilaumojen määrä oli Luken mukaan viime maaliskuussa noin 25 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Järjestöt huomauttavat, että Tassu-suurpetohavaintojärjestelmän mukaan tänä vuonna sudet ovat käyneet ihmisten pihoilla jo 2800 kertaa.