Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä haluaa jatkaa Afganistan-tutkintaa – sivuuttaa Yhdysvaltoihin kohdistuvat syytökset

Afganistan

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjä Karim Khan haluaa keskittyä Afganistan-tutkinnassa maassa vallan ottaneeseen Taleban-liikkeeseen ja äärijärjestö Isis-K:hon. Khan kertoi tiedotteessa maanantaina pyytäneensä tuomareita sallimaan tutkinnan aloittaminen uudelleen.

Tutkinta laitettiin tauolle viime vuonna Afganistanin senaikaisen hallituksen pyynnöstä. Tuolloinen hallitus sanoi tutkivansa mahdolliset sotarikokset itse.

Khanin tulkinta on, että tilanne on muuttunut Talebanin valtaannousun jälkeen.

–  Tarkasteltuani asioita huolellisesti olen tullut siihen lopputulokseen, että tällä hetkellä aidoille ja tehokkaille kansallisille tutkinnoille ei ole mahdollisuutta, tiedotteessa lukee.

Khan on pyytänyt hakemukselleen nopeutettua käsittelyä.

Aiemmin tutkinnassa selvitettiin myös Yhdysvaltojen asevoimien henkilöstön Afganistanin sodassa mahdollisesti tekemiä rikoksia. Nyt Khan sanoi keskittyvänsä nimenomaan Talebaniin ja Isis-K:hon.

Yhdysvaltojen toimien tutkiminen raivostutti aikanaan maan päättäjät. Edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto asetti pakotteita Khanin edeltäjälle Fatou Bensoudalle tutkinnan vuoksi.

Khan perusteli tutkinnan kaventamista ICC:n ”rajallisilla resursseilla”. Khanin mielestä Talebanin ja Isisin epäiltyjen tekojen vakavuus, laajuus ja jatkuvuus edellyttävät, että hänen toimistonsa keskittyy niihin.

Tällaisina tekoina hän nimeää esimerkiksi tyttöihin ja naisiin kohdistuvan vainon, siviileihin kohdistuneet hyökkäykset ja ilman oikeudenkäyntiä tehdyt teloitukset.

Erityisesti syyttäjä mainitsee Kabulin lentokentällä elokuun 26. päivänä tehdyn iskun, jossa kuoli yli sata afganistanilaista siviiliä ja yli 10 Yhdysvaltain joukkoihin kuulunutta.

Haagissa vuonna 2002 toimintansa aloittaneella ICC:llä on toimivalta esimerkiksi sotarikoksissa ja rikoksissa ihmisyyttä vastaan.