Kalastuslain muutokset etenemässä eduskuntaan – paikallisille tulossa kausilupa Ylä-Lappiin

Viime viikolla kokoomus halusi ottaa asiassa aikalisän, nyt puolue tukee kaavailtuja muutoksia
Kalastuslaki

Hallitus aikoo antaa esityksen kalastuslain muutoksista tällä viikolla. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) kertoi eilen Twitterissä, että kokoomus puoltaa muutosten etenemistä torstaina eduskuntaan.

Lakiesityksessä ehdotetaan muun muassa salakalastuksen seuraamusmaksua ja paikallisille kalastuksen kausilupaa Ylä-Lappiin.

Hallitus otti kalastuslain muutoksissa yllättäen tuumaustauon viime viikolla, koska kokoomus halusi vielä tarkastella asiaa. Virolaisen esikunnasta kerrotaan nyt STT:lle, että asiassa edetään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) aiemman esityksen mukaisesti.

Lepän mukaan tuntuva seuraamusmaksu salakalastuksesta olisi tarpeellinen, jotta kalavarkaat saataisiin kuriin.

– Vaelluskalojen elinolojen parantamiseksi tehdyt kalliit toimenpiteet ovat joissain vesistöissä valuneet hukkaan röyhkeän ja toistuvan salakalastuksen takia. Tällaisen toiminnan on loputtava, Leppä sanoi tiedotteessa marraskuussa.

Esillä ollut kausilupa Ylä-Lappiin antaisi Enontekiön, Inarin ja Utsjoen asukkaille mahdollisuuden kalastaa sellaisilla valtion vesillä, jotka ovat vaelluskalojen nousualueita. Kaavailujen mukaan lupa olisi omakustannehintainen ja maksuton alaikäisille. Kausiluvan lisäksi osa luvista olisi jatkossakin varattu muualla asuville.