Jouni Ovaska perää hallitukselta kykyä vaikeisiin päätöksiin – "Tämä prosessi ei mennyt millään lailla putkeen", keskustaedustaja valitteli Ylellä

Veikkaus-jupakka

Hallituksen pitää pystyä tekemään vaikeitakin päätöksiä, patistaa keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska.

Ovaska sanoi TV1:n aamulähetyksessä, että viime viikon Veikkaus-sotkusta ei voi antaa tyylipisteitä.

– Eihän tällaista saisi käydä. Joskus tällaisia tulee vastaan, mutta tämä prosessi ei mennyt millään tavalla putkeen, Ovaska myönsi.

Ovaska sanoi toivovansa todella, että hallitus saa myös vaikeita päätöksiä eteenpäin.

– Olen seurannut viime hallitustakin hyvin läheltä toimiessani puoluesihteerinä, myös silloin jouduttiin joitakin päätöksiä perumaan. Mutta me tiedetään, että vielä vaikeammat taloudelliset ajat ovat edessä, Ovaska muistutti.

Keskustaedustajan mukaan päätösten jatkuva peruminen ei ole kestävää.

– Kyllä se lähtee siitä, että yhdessä sovitaan, meillä on menokehykset ja pääministeri nyt onneksi ilmoitti sitten, että kehysten mukaan mennään.

Ovaskan mukaan Veikkauksen rahoitusjärjestelmä pitää miettiä kokonaan uudestaan, eikä tiedetä, miten rahat tullaan tulevaisuudessa jakamaan. Edessä on myös isoja työllisyyspäätöksiä.

– Kyllä hallituksen on kyettävä tekemään päätöksiä, jos meinataan että tämä talous saadaan kuntoon. Toivon, että hallitus käy nyt pelisääntökeskustelun, miten päätöksiä valmistellaan, miten ne viedään hallituksessa ja eduskunnassa päätökseen, ja sitten pidetään kiinni siitä sovitusta.

Samaan keskusteluun osallistunut SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen oli erittäin pahoillaan siitä, millä tavalla hallituksen pakka viime viime viikolla asiassa hajosi.

– Tämä prosessihan ei ole ollut luottamusta herättävää, ja tämä on ollut todella ikävää. Koska aito tahto tässä on ollut tukea kulttuuri-, tapahtuma- ja musiikkialaa tässä jälleenrakennuksessa, ja tämä ei ole herättänyt sitä luottamusta. Sen ymmärrän ja myönnän ja olen siitä pahoillani, Nurminen sanoi.

Ovaska torjui arviot siitä, että keskusta olisi poliittisesti jollain tavalla lähtenyt pelaamaan asiassa.

– En minä koe tällaista peliksi, jos on sovittu, että joku päätös tehdään ja sitten vastuuministeri lähtee viemään sitä eteenpäin.

Ovaska sanoi, että olisi itse toiminut vastuuministerinä samalla tavalla kuin keskustalainen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen teki julkistaessaan leikkauslistat pääministeri Sanna Marinin (sd.) toppuuttelusta huolimatta.

– Silloin kun on hallituksessa sovittu, niin silloin myös vien eteenpäin, huolehdin siitä että yhteistyö toimii sinne toimijoiden suuntaan.

Kokoomuslainen valtiovarainvaliokunnan jäsen Sari Multala vahvisti Kurvisen kertoman prosessista: valiokunnan sivistys- ja tiedejaosto oli pyytänyt täsmällistä leikkauslistaa, jotta se voisi arvioida mihin rahoitusta eduskunnan liikkumavarasta voitaisiin kohdentaa.

– Ja oli täysin reilua avoimesti kertoa, mihin leikkaukset tulisivat kohdentumaan.

Multalan mielestä hallituksen olisi kuitenkin pitänyt olla hereillä asiassa aiemmin. Hänen mukaansa ei voi olla niin, että asioiden kanssa pitkään tekemisissä olleet ministeritason ihmiset vasta viime viikolla ovat heränneet siihen, että kulttuurin ja liikunnan rahaa on lähdössä pois.