Joka kymmenes liikkuu maastossa ilman lupaa tai rikkoo lakia – katso, ketkä syyllistyvät rikkeisiin muita useammin

Erävalvonta

Metsähallituksen erävalvonnan tilastojen perusteella viime vuonna joka kymmenes oli liikkeellä ilman harrastukseen tarvittavaa lupaa tai ei noudattanut muutoin lainsäädäntöä.

Tavallisimmin rikkeihin syyllistyvät kalastajat, selviää Metsähallituksen erävalvontaraportista. Metsähallitus tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa.

Tarkastetuista kalastajista 84 prosenttia kalasti täysin luvallisesti ja lain kirjaimen mukaan.

– Tyypillisiä rikkeitä olivat sen sijaan pyydysten puutteellinen merkintä ja kalastonhoitomaksun laiminlyönti, raportissa kerrotaan.

Metsästäjillä luvat olivat paremmin hallussa, kuten myös edellisvuosina. 96 prosenttia metsästäjistä selvisi tarkastuksesta puhtain paperein. Tyypilliset rikkeet olivat aseen kuljettaminen väärin ajoneuvossa ja puutteellinen suojavaatetus hirvijahdissa.

– Kanalintujen tieltä ampumisesta tuli runsaasti vihjeitä, Metsähallituksen ylitarkastaja Juha Aho kertoo tiedotteessa.

Eniten ongelmia oli maastoliikenteessä, sillä vain 74 prosenttia liikkui maastossa  laillisesti. Luvaton kelkkailu urien ja reittien ulkopuolella on yleistynyt. Loppukesästä ja syksyisin ongelmana on mönkijöiden luvaton käyttö sieni- ja metsästysretkillä.

– Maastoliikenteeseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, erävalvonnasta muistutetaan.

Rikkeiden osuus on pysynyt viime vuosina kymmenen prosentin tuntumassa, kun mukaan lasketaan kaikki erävalvonnan tekemät tarkastukset.

Vielä kymmenen vuotta sitten rikkeiden osuus tarkastuksista pysytteli seitsemän prosentin tienoilla.