Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, tuore tutkimus kertoo

Terveys

Alkoholi aiheuttaa noin seitsemän prosenttia rintasyövistä Euroopassa, Maailman terveysjärjestö WHO:n tuorein tutkimus kertoo.

Rintasyöpä on Euroopan yleisin syöpä, mikä tarkoittaa noin 40 000 alkoholin aiheuttamaa rintasyöpää vuodessa.

Suomessa alkoholin arvioitiin aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia rintasyövistä eli yli 400 syöpää vuodessa. 

Alkoholin ja rintasyövän välinen yhteys näkyy yli sadassa epidemiologisessa tutkimuksessa.

Riski sairastua rintasyöpään kasvaa jo alle yhden annoksen juomisella. Yksi annos on esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä tai pullo keskiolutta. 

– Ihmiset mieltävät usein, että vain alkoholin runsas käyttö on riski, mutta rintasyövässä jo pienikin määrä alkoholia suurentaa riskiä, Terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela Syöpäjärjestöistä kertoo tiedotteessa.

– Turvallista alkoholiannosta ei ole, mutta juomisen vähentäminen pienentää aina riskiä sairastua syöpään.

Jos juo yhden lasin viiniä joka päivä, riski sairastua rintasyöpään kasvaa noin 10 prosentilla. Jos juo pullon viiniä eli noin kuusi lasia päivässä, riski kasvaa jo yli 70 prosentilla.

Riski on sitä suurempi mitä enemmän juo, juodun alkoholin laadulla ei ole merkitystä. 

Alkoholi on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Se kuuluu samaan luokkaan 1 kuin tupakka ja asbesti. Alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää syöpää, ja noin 4,5 prosenttia eurooppalaisten kaikista syövistä. 

Suolistosyöpä on yleinen syöpä sekä miehillä että naisilla, ja määrällisesti suurin osa alkoholin aiheuttamista syövistä on suolistosyöpiä.

Euroopassa alkoholi aiheuttaa noin 60 000 suolistosyöpää vuodessa. Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan lähes 12 prosenttia suolistosyövistä eli noin 440 syöpää vuodessa. Suolistosyövän riski kohoaa, kun juo yli kaksi annosta päivässä. 

Alkoholi aiheuttaa myös suun ja kaulan alueen syöpiä, joista noin 30 prosenttia aiheutuu alkoholista. Yleisin on suusyöpä, joita alkoholi aiheuttaa noin 22 000 vuodessa Euroopassa ja 120 suusyöpää Suomessa.

Tupakointi voimistaa alkoholin aiheuttamaa syöpäriskiä ja vaikutus on erityisen voimakas suun ja kurkun alueen syövissä. 

WHO on laskenut, että kaksinkertaistamalla alkoholin verotus voitaisiin Euroopassa ehkäistä yli 10 000 alkoholin aiheuttamaa syöpää vuodessa, koska alkoholin kulutus vähenisi. 

Alkoholi aiheuttaa syöpää kolmella tavalla. Se vahingoittaa soluja, aiheuttaa muutoksia hormonitoiminnassa sekä aiheuttaa muutoksia suun ja kurkun soluihin.