Istanbulissa poliisi hajotti Pride-kulkueen voimakeinoin, Pariisissa 30 000 marssi työläislähiössä

Ulkomaat

Sateenkaariliput olivat esillä kaduilla lauantaina eri puolilla maailmaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevat lähtivät marsseille Pride-kulkueissa.

Turkissa poliisi otti kiinni Pride-kulkueessa marssineita ihmisiä. Marssijoiden mukaan poliisi otti kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita.

Sateenkaarilippuja kantaneet ja iskulauseita huutaneet marssijat pääsivät kadulla olleen poliisisulun ohi, mutta sen jälkeen poliisi hajotti kulkueen voimakeinoin.

–  Me emme satuta ketään, huusi yksi marssijoista poliiseille pitäen kumppaniaan kädestä.

Mediatietojen mukaan noin 20 kulkueeseen osallistunutta otettiin kiinni.

Vuonna 2014 Istanbulin Pride-kulkueeseen osallistui yli 100 000 ihmistä. Sen jälkeen Turkin viranomaiset ovat kieltäneet marssit vedoten turvallisuussyihin. Tänä vuonna kulkueen kieltämistä perusteltiin koronarajoituksilla, kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajavat ryhmät syyttävät Turkin hallitusta vihakampanjoinnista niitä vastaan.

Ranskassa puolestaan noin 30 000 ihmistä osallistui lauantaina Pariisissa vuosittaiselle Pride-marssille, joka nyt järjestettiin ensimmäistä kertaa yhdessä kaupungin työläislähiöistä.

–  Tuomalla Priden tänne osoitamme, että se kuuluu kaikille, sanoi 34-vuotias Romain uutistoimisto AFP:n mukaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia Pride-marsseja on järjestetty viikon aikana eri puolilla maailmaa. Niiden vanavedessä huomiota on kiinnitetty Euroopan maiden erilaisiin suhtautumisiin seksuaalivähemmistöihin.

Torstaina useat EU-maiden johtajat kertoivat tuestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille sen jälkeen, kun Unkarissa hyväksyttiin kiistelty, vähemmistöjä syrjivä laki. EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa. Maan uusi laki käytännössä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.