Israelin sotilaallinen menestys ollut huimaa, mutta pysyvä ratkaisu on poliittinen, muistuttaa suomalaisasiantuntija
Viime päivät ja viikot sotatoimissa äärijärjestö Hizbollahia vastaan ovat olleet Israelin kannalta erittäin menestyksellisiä, arvioi professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.
– Tämän tyyppistä parin viime viikon kaltaista menestystä ei Israelissa ole nähty vuosikymmeniin, Juusola kuvailee.
Hän kuitenkin muistuttaa samalla, että merkittävätkin sotilaalliset voitot jäävät väistämättä taktisiksi, eivätkä ne muuta strategista kokonaiskuvaa. Siinä Hizbollah pysyy yhä uhkana Israelille.
– Sen poistuminen edellyttäisi tietysti poliittista ratkaisua, Juusola sanoo.
Israel on sanonut haluavansa ”rajoitetulla maaoperaatiolla” estää Hizbollahia tekemästä Israeliin samanlaista hyökkäystä kuin Hamas vuosi sitten. Juusolan mukaan on ihan mahdollista, että Hizbollah kykenisi samaan. Järjestö on aiemminkin siepannut israelilaisia sotilaita rajan pinnasta, ja Israel on kertonut löytäneensä Libanonin rajalta myös runsaasti tunneleita.
Hizbollah on Israelille paljon Hamasia vaikeampi vastustaja. Libanonissa toimiva järjestö on sotilaallisesti selvästi Hamasia vahvempi, toimii laajemmalla alueella ja pystyy samaan täydennyksiä rajan yli.
– Sotilaallinen ratkaisu edellyttäisi sitä, että Israel hyökkäisi Beirutiin saakka, mikä on poliittisesti mahdotonta, Juusola sanoo.
Osapuolten nykyinen konflikti eskaloitui Hamasin Gazasta viime vuoden lokakuussa tekemän hyökkäyksen jälkeen kun Hizbollahin aloitti rakettitulen Israeliin. Juusolan mukaan Israelin hallitus ei kuitenkaan halua missään tapauksessa suostua sellaiseen ratkaisuun, jossa Gazan ja Libanonin tilanteet kytkettäisiin jotenkin toisiinsa.
Osapuolten tärkeimmät tukijat seuraavat tilannetta toistaiseksi varsin passiivisina. Juusolan mukaan Yhdysvallat toimii kuten aiemmin Gazassa: yrittää rajoittaa Israelin toimia, mutta pystyy siihen vain puutteellisesti, ja hyväksyy sitten uuden todellisuuden.
Juusolan mukaan tällä hetkellä ei vaikuta myöskään siltä, että Iran olisi aktivoitumassa ahtaalla olevan Hizbollahin tueksi.
– Se aiheuttaa valtavasti katkeruutta Libanonissa Hizbollahin ja sen tukijoiden piirissä, Juusola arvioi.
Hänen mukaansa nöyryytetty Iran onkin jo menettänyt paljon uskottavuuttaan alueen muiden maiden silmissä.