Israelin poliisi pidätti kansanedustaja Anna Kontulan – kansanedustaja vapautettiin maanantaina illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen

Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa, puolueen puheenjohtaja Li Andersson linjaa
Eduskunta

Israelin poliisi pidätti maanantaina kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa.

Kontula kertoo tiedotteessa pyrkineensä järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen.

Kontula vapautettiin maanantaina illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen. Hän on parhaillaan Jerusalemissa.

Kontula kertoo, että häntä yritettiin painostaa kirjoittamaan lausunto, jossa hän olisi hyväksynyt itseensä kohdistuneet epäilyt muun muassa tutkinnan häiritsemisestä ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. Hän ei suostunut allekirjoittamaan lausuntoa, jota ei pitänyt todenmukaisena.

Kontula halusi kiinnittää huomion myös siihen, miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ottaa Twitterissä kantaa Kontulan toimintaan.

– Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa. Israelin kanssa tehtävä asekauppa on asia, jota olemme kritisoineet pitkään, ja johon yritämme saada muutosta hallitusyhteistyön puitteissa, Andersson kirjoittaa.