Irakin Erbiliin tehtiin lennokki-isku – puolustusvoimien mukaan kaupungissa olevat suomalaisjoukot ovat kunnossa

Isku tehtiin lentokentälle, jossa on kansainvälisen koalition käyttämä sotilastukikohta.
Irak

Irakin pohjois-osassa sijaitsevassa Erbilissä tehtiin tiistai-iltana lennokki-isku kansainväliselle lentokentälle, kertoivat kurdiviranomaiset uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lentokentällä on äärijärjestö Isisin vastaisen kansainvälisen koalition käyttämä sotilastukikohta. Kurdialueen Erbilissä toimivat myös Irakissa koulutustehtävissä olevat suomalaissotilaat.

Puolustusvoimien pääesikunnan viestinnästä kerrottiin STT:lle keskiviikon puolella alkuyöstä, että lentokentällä on ollut tilanne myöhään illalla. Heidän tietojensa mukaan kaikki kaupungissa olevat suomalaisjoukot on tavoitettu ja he ovat kunnossa.

Koalition operaatiossa on Irakissa mukana noin 70 suomalaista, joista pieni osa on pääesikunnan viestinnän mukaan Erbilissä.

Irakin kurdialueiden terrorismin vastainen yksikkö kertoi tiedotteessaan, ettei kukaan ollut haavoittunut eikä iskusta ollut aiheutunut isompia vahinkoja. Palokunnan kerrottiin kuitenkin sammuttaneen tulipaloa iskun jälkimainingeissa.

Puolustusvoimien pääesikunnan viestinnän mukaan tilanne oli ollut käynnissä iltayhdentoista jälkeen ja kesti vain noin kymmenkunta minuuttia. Suomi ja Irak ovat samalla aikavyöhykkeellä. AFP:n mukaan isku tapahtui illalla puoli yhdentoista paikkeilla.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on antanut koulutus- ja neuvonantotukea Irakin viranomaisille kesäkuusta 2015 lähtien.

Puolustusvoimat kertoo verkkosivuillaan, että suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa muodostuu kouluttajaosastosta, suojausosastosta sekä esikunta- ja tukiosista.

Suomalaiset kouluttavat Irakin turvallisuusviranomaisia koulutustukikohdissa eri puolilla Irakin Kurdistania ja osallistuvat koulutus- ja neuvonantotoimintaan Pohjois-Irakin lisäksi myös muualla Irakin alueella. Koulutusta annetaan kurssimuotoisesti.

Operation inherent resolve eli OIR on Yhdysvaltain johtama valtioiden välinen koalitio. OIR:n tehtävänä on koordinoida ja tehostaa Isisin vastaista kansainvälistä yhteistyötä.

Erbilissä sijaitsevalle lentokentälle tehtiin viimeksi lennokki-isku huhtikuussa.