Huoltovarmuuden turvaaminen laittoi suunnitelmat uusiksi: Malmin lentokenttä muutetaan turvesuoksi

Suomenmaan aprillipilassa väitettiin valtiovallan keksineen Malin lentokentälle uusia suunnitelmia
Aprillipäivä

Suomenmaan tämän vuoden aprillipilassa väitettiin, että koronakriisi pakottaa valtiovallan muuttamaan suunnitelmia myös Malmin lentokentän suhteen.

Ohessa juttu kokonaisuudessaan:

Koronakriisi pakottaa valtiovallan muuttamaan suunnitelmia myös Malmin lentokentän asuntokäyttöön ottamisesta.

Suomenmaan tietojen mukaan taustalla on huoltovarmuuden turvaaminen. Suolle aikanaan rakennetulla Malmin lentokentällä on huomattavat turvevarat, jotka aiotaan ottaa käyttöön yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi kriisioloissa.

Tiettävästi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähestynyt asiassa pääministeri Sanna Marinia (sd.) kohteliaalla kirjeellä.

Keskusteluissa on tiettävästi ollut myös erillisen turpeen huoltovarmuuskäyttöä pohtivan koordinaatioryhmän, niin sanotun nuijan perustaminen.

Hallituksessa ainakin keskusta on tukenut presidentin näkemystä voimakkaasti.

Keskusta on aiemmin puolustanut voimakkaasti Malmilla harjoitettua siviili-ilmailua. Koska ilmailu saattaa koronakriisin vuoksi kuitekin loppua Malmilla ja muuallakin maassa jopa kokonaan, kentän asuntorakentamisen vastustamiseen tarvitaan uusia argumentteja.

Ympäristöministeriön eloperäisestä maa-aineksesta vastaavan ylijohtajan Tarmo-Pentti Yli-Turpeisen mukaan kyseessä on mielenkiintoinen pilottihanke.

– Jos Malmin kentän muuttaminen turvekäyttöön osoittautuu onnistuneeksi ratkaisuksi, siirrymme projektissa seuraavaan vaiheeseen. Lentoliikenteen määrä laskee tulevaisuudessa, joten kiitoratojen muuttaminen turvesuoksi voidaan toteuttaa myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla ehkä jo lähitulevaisuudessa, Turpeinen sanoo Suomenmaalle.