HS: Potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva laki tyssäsi lausuntokierroksen kritiikkiin

Lainsäädäntö

Potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva laki ei mene läpi tälläkään hallituskaudella, kertoo Helsingin Sanomat.

Vuosia valmisteilla ollut laki kariutui tällä kertaa kriittiseen palautteeseen lausuntokierroksella.

Keväällä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi valmisteilla olleen lakiesityksen olevan tärkeä.

Hän totesi, että ”kyse on ihmisarvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta ja oikeusturvasta niin potilaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta .

Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin nyt päätynyt siihen, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle.

Lain valmistelu jatkuu, mutta korjattavaa on sen verran paljon, että laki ei etene enää tällä vaalikaudella.

– Lakia ei ehditä tällä hallituskaudella esittelemään eduskunnalle. Lausuntokierroksella saatiin aika lailla tuta, eli tiukkoja lausuntoja tuli, ministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo.

Lakiluonnosta arvosteltiin muun muassa vaikeaselkoiseksi ja ongelmalliseksi potilaiden tietosuojan kannalta.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kirjoitti, että  kokonaisuutena esitetty säännös on lakiteknisesti kehno eikä noudata oikeusministeriön lainvalmistelusta annettua ohjeistusta .

Laissa oli määrä kirjata selkeät lakipykälät siitä, mikä on sosiaali- ja terveyspalvelujen potilaan itsemääräämisoikeus ja millä perustein sekä millä tavoin sitä voi rajoittaa.

Tällaisia säännöksiä on monissa laeissa jo nyt, mutta ne puuttuvat kokonaan esimerkiksi vanhustenhuollosta ja kehitysvammaisten hoidosta. Muistisairaat ovat suurin yksittäinen ryhmä, jota uudistus koskisi.

Käytännössä kaikkien potilasryhmien kohdalla voi tulla tilanteita, joissa hoitohenkilökunnan toiminnalle ei löydy selkeitä perusteita laista.

Hoitopäätöksissä onkin käytännössä usein kyse henkilökunnan tulkinnasta. Varhila mainitsee esimerkkinä kysymyksen siitä, milloin vanhustenhuollon asiakkaan huoneen ovi voidaan lukita.

Lakia on toivottu pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

HS:n uutinen