HS: Antero Vartia kanteli oikeuskanslerille poliisihallituksesta, joka teki tutkintapyynnön hänen Compensate-säätiöstään

Keskustan Mikko Kärnä pitää päästöhyvitysmaksuja hyvänä tapana tehdä ilmastotekoja
Rahankeräyslaki

Vihreiden entinen kansanedustaja Antero Vartia on kannellut oikeuskanslerille poliisihallituksen arpajaishallinnosta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat .

Poliisihallitus on aiemmin tehnyt tutkintapyynnön Vartian perustamasta Compensate-säätiöstä, joka pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuilla.

Helsingin poliisille jätetty tutkintapyyntö liittyy rahankeräyslakiin. Poliisihallituksen mukaan säätiön toiminta vaatii rahankeräysluvan, koska se on vastikkeetonta toimintaa.

Säätiö aloitti toimintansa vuonna 2019,  jolloin rahankeräysluvan käsittely oli kesken. Edellisenä vuonna toimintaa valmisteltiin.

Vartian mukaan säätiö on pyrkinyt aktiivisesti selvittämään, onko keräyslupa tarpeen.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo Twitterissä pitävänsä päästöhyvitysmaksujen tarjoamista hyvänä ajatuksena.

– Ex-kollega Antero Vartia on järkevä ilmastonmuutoksen torjuja. Ei vaadi lihasta tai lentämisestä luopumista, vaan luo kuluttajille mahdollisuuden kompensoida päästöjään. Kannatan lämpimästi tätä, en elämäntapojen kieltämistä. Oikeus voittaa tässä, ei viranomaisten mielivalta.

Juttu on korjattu klo 16.12: Säätiö aloitti toimintansa vuonna 2019 – ei 2018 – kun rahankeräysluvan käsittely oli kesken.