Hintavertailut paljastavat suomalaisten loma-aikeet – yllättävän tuotteen kysyntä noussut lähes 600 prosenttia

Kulutus

Joka viides suomalainen aikoo varmasti tai mahdollisesti siirtää omaa kesälomamatkaansa myöhempään ajankohtaan, jotta on saanut yhden tai molemmat rokotukset ennen matkalle lähtöä, käy ilmi Hintaoppaan teettämästä tutkimuksesta.

Jopa puolella (51 %) vastaajista ei ollut kesälle lomamatkoja ollenkaan suunniteltuna.

– Epävarmassa tilanteessa reissuja ei uskalleta varata, mutta moni tuntee olonsa selvästi turvallisemmaksi rokotteen saatuaan, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Matkojen lykkääntyminen näkyy suomalaisten kulutuksessa. Perinteisten reissutarpeiden, kuten aurinkolasien ja matkalaukkujen kysyntä on laskenut selkeästi vuoden takaisesta.

Muutoksen kääntöpuolena on merkittävä nousu ulkoilun, retkeilyn ja piha-aktiviteettien tuotteiden kysynnässä. Tutkimus povaakin lähimatkailun superkesää: kolmannes tutkimukseen vastanneista on kiinnostunut kokeilemaan kesälomallaan pyöräretkeilyä, 28 prosenttia vaellusta ja 27 prosenttia kalastusta.

Lähilomat ovat innostaneet suomalaiset varustelemaan pihojaan ja mökkejään entistä runsaammin. Huiminta kysynnän kasvu on ollut ulkoporealtaissa, joiden haut ovat kasvaneet 564 prosenttia.

Suomalaiset ovat tutkimuksen mukaan melko luottavaisella mielellä kesän tapahtumien ja juhlien suhteen. Vastaajista 58 prosenttia koki niihin osallistumisen melko tai erittäin turvalliseksi koronarokotuksen saamisen jälkeen. Toisaalta 28 prosenttia koki rokotettuinakin osallistumisen melko tai erittäin turvattomaksi.

Puolet vastaajista arveli säästävänsä rahaa koronatilanteen vuoksi peruuntuneiden kesälomamatkojen ja kesäaktiviteettien myötä. Summat olivat suuriakin: lähes joka viides uskoi, että rahaa voi säästyä jopa tuhat euroa.

Yli puolet aikoi laittaa säästyneet rahat säästöön, muita suosittuja kohteita oli käyttää rahat kodin varusteluun, muihin ostoksiin tai kotimaanmatkailuun.

– Koronatilanteen helpottuminen lisää varmasti kulutusta ja kotimaan aktiviteetteja, mutta iso osa suomalaisista kokee edelleen tarvetta laittaa rahaa säästöön epävarman tilanteen johdosta, Matinvesi-Bassett toteaa.

Kaikista vastaajista vain 5 prosenttia ei kokenut koronatilanteen vaikuttavan kesän kulutukseen.

Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä, johon vastasi tuhat 18-75-vuotiasta suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.