Hermoilu kokoomuksessa yltyy – valinnanvapauslaki menossa eduskunnalle torstaina
Levottomuus kokoomuksen riveissä näytti yltyvän tiistaina samalla, kun sote- ja maakuntapaketin viimeisiä osia viimeistellään annettavaksi eduskunnalle.
Reippaimman avauksen teki jälleen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka povasi blogikirjoituksessaan, että maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä.
– Useampikin hallituspuolueen edustaja joutuu pian tuskailemaan, äänestääkö ryhmäkurisyistä keväällä eduskunnassa sote- ja maakuntauudistuksesta päätettäessä oman kaupunkinsa selkeän edun vastaisesti, Vapaavuori kirjoitti.
Kansanedustaja Susanna Koski varoitti riskistä, että valinnanvapauslaki jumiutuu EU-oikeudelliseen tarkasteluun pitkäksi aikaa eikä sitä voida toimeenpanna samaan aikaan muun uudistuksen kanssa.
Kosken mielestä hallituksen on harkittava uudelleen notifioinnin tekemistä eli asian saattamista EU:n komission käsittelyyn jo ennen lainsäädännön hyväksymistä.
– Notifikaation tekemättä jättämisestä aiheutuvat riskit ovat liian suuria, Koski kirjoitti blogissaan.
Viikonloppuna myös kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.) kritisoi jälleen uudistusta sanoen, että yksityiskohdat ovat matkan varrella muuttuneet yhteisesti sovitusta.
Rivit repesivät julkisesti viime viikolla, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti aikovansa äänestää eduskunnassa lakeja vastaan.
Lepomäki esiintyi tiistaina valinnanvapautta käsittelevässä seminaarissa ja sanoi, että valtaosa kokoomuksen kentästä on samaa mieltä hänen kanssaan.
– Tämä ei ole missään nimessä Helsingin tai Uudenmaan juttu, vaan itse asiassa kokoomuslaiset kautta Suomen ovat hyvin pitkälti samaa mieltä, hän sanoi toimittajille tilaisuuden jälkeen.
Lepomäki sanoo saaneensa viime päivinä yli tuhat sähköpostia aiheeseen liittyen.
– Siellä on myös aika paljon keskustalaisia, jotka ovat samaa mieltä. Ja ylipäänsä aika paljon kansalaisia aasta ööhön, jotka ovat sitä mieltä, että tämä uudistus pitäisi keskeyttää.
Hallituksella ei ole varaa kovin moneen lipsumiseen Lepomäen lisäksi, sillä hallituksella on 105 kansanedustajaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoitti MTV:n nettikolumnissa, että uudistus tarvitaan, vaikka täydellistä mallia ei ole.
– Matkalla on neuvoteltu lukemattomista yksityiskohdista. Jokaisessa vaiheessa olemme hakeneet eduskuntaryhmältä neuvottelumandaatin. Jokaisella on ollut mahdollisuus vaikuttaa, Orpo kirjoitti.
Virkamiesvalmistelua vetävä ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi STT:lle, että lähtökohtana on, että valinnanvapauslaki menee eduskunnalle torstaina lämpimänä käyvästä poliittisesta keskustelusta huolimatta.
– Torstaina sitten viimeistään nähdään, onko sillä jotain vaikutuksia kokonaisuuteen.