Henkilötunnus muuttuu – uudesta henkilötunnuksesta ei välttämättä selviä sen paremmin ikä kuin sukupuolikaan
Vuosikymmeniä lähes samanlaisina pysyneitä henkilötunnuksia (hetu) aiotaan uudistaa. Yksi syy tähän on, että nykyiset tunnukset alkavat käydä vähiin.
Henkilötunnusten uusimista pohtivan työryhmän puheenjohtaja, Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, jääkö joku kohta ilman henkilötunnusta?
– Tällä hetkellä ei vielä ole tullut vastaan sellaista tilannetta, että henkilötunnukset loppuisivat. Toisaalta, jos samana päivänä pitäisi antaa tunnus erittäin monelle henkilölle, voisi olla vaara, että tunnukset loppuisivat.
Miksi henkilötunnuksia pitää uusia?
– Se on monien tekijöiden summa. Kun tulee ulkomaalaisia henkilöitä, joilla ei ole passia tai luotettavaa henkilöllisyystodistusta, on heidän henkilöllisyyttään vaikea todeta. He ovat voineet saada useitakin sähköisiä identiteettejä ja asioida niillä eri viranomaisissa. Me pohdimme, tulisiko uuteen identifiointitunnukseen liittää biometrinen tunniste, jolla tämä ongelma poistuisi.
– Henkilötunnukseen liittyy nykyisin tietoa myös ihmisen iästä ja sukupuolesta. Esimerkiksi transsukupuoliset ihmiset ovat kokeneet ongelmallisena sen, että vaikka he voisivat vaihtaa hetun vastaamaan uutta sukupuoltaan, niin vanhoissa työ- ja koulutodistuksissa näkyy, että he ovat aikaisemmin olleet eri sukupuolta. Tähän ovat myös tasa-arvoviranomaiset puuttuneet.
Millainen uudesta henkilötunnuksesta tulee?
– Johtoryhmän ensimmäinen kokous on vasta tällä viikolla, joten vielä ei voi sanoa, olisiko se pelkistä numeroista vai numeroista ja kirjaimista sekä muista merkeistä koostuva.
Onko uusi henkilötunnus helpompi muistaa?
– Jos tunnus ei enää sisältäisi syntymäaikaa, se varmaan olisi vaikeampi muistaa.
Tämähän on it-järjestelmille valtava muutos.
Vaihtuvatko vanhatkin henkilötunnukset vai vain uudet?
– Sekin on vielä mietittävänä. Eli pohditaan, jatkavatko meikäläiset nykyisillä tunnuksilla, ja tuleeko uusille ihmistaimille sitten joku muu.
Entä biometrinen tunnistaminen?
– Sitäkin pohditaan. Biometriseen tunnistamiseen liittyy niin ikään mielenkiintoisia kysymyksiä, jos se joutuu vääriin käsiin. Tunnussanoja voi uusia, mutta sormenjälkeä tai silmän iiristä ei voi vaihtaa. Tärkeää on myös, että kun jaetaan sähköisiä asiointitunnuksia, niin voidaan olla varmoja, että jokaisella on vain yksi tunnus. Nyt joku on onnistunut saamaan useammankin.
Kuinka paljon uudistus maksaa?
– Tämähän on it-järjestelmille valtava muutos. Kustannukset ovat varmaan suuret, mutta myös niitä selvitetään.
Koska on valmista?
– Ensi syksynä valmistuu välimietintö, jossa on selvitetty vaihtoehtoja ja ehdotetaan, mihin suuntaan lähdetään. Tämän jälkeen valittua vaihtoehtoa ryhdytään valmistelemaan. Työryhmän toimikausi kestää vuoden 2019 loppuun.