Helsinki ajaa lumen mukana mereen tuhansia kiloja roskaa talvessa – ympäristöministeriö ei kiellä toimintaa

Selvityksen mukaan asiaan puuttuminen lailla ”vaikuttaisi ylimitoitetulta keinolta”
Helsinki

Ympäristöministeriö ei näe tarvetta kieltää lailla auratun lumen kaatamista mereen tai sisävesistöön ympäristöhaittojen torjumiseksi.

Ministeriön teettämän selvityksen mukaan koko Suomea koskeva kielto ei ole tarpeen, koska lunta vesistöön kaataa vain Helsingin kaupunki. Ministeriön mukaan ympäristönsuojelumääräykset ja jätelaki mahdollistavat tarvittaessa asiaan puuttumisen.

Selvityksen mukaan normaalilumisena talvena Helsingin edustalla päätyy käytännön vuoksi tuhansia kiloja roskaa ja kymmeniä miljoonia mikromuovipartikkeleita. Ministeriö kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä kaupungissa.

Helsinki on vuodentakaisella lautakuntapäätöksellä sitoutunut selvittämään aktiivisesti vaihtoehtoja lumen ajamiselle mereen.

Kaupungin mukaan sillä ei ole toistaiseksi mahdollisuuksia luopua järjestelystä ruuhkautumisen, melun ja hiilidioksidipäästöjen välttämiseksi tiiviisti asutussa kantakaupungissa.

Helsingillä on myös kuusi lumenkeräyspaikkaa maalla. Selvityksen mukaan muilla paikkakunnilla lumen kaataminen vesistöihin on jo kielletty ympäristönsuojelumääräyksien kautta tai se ei ole muista syistä käytössä.

–  Lumen mereen ja vesistöihin kaatamista koskevan täyskiellon sisällyttäminen lainsäädäntöön vaikuttaisi siten ylimitoitetulta keinolta meri- ja vesistökaatojen ympäristövaikutusten hallitsemiseksi koko Suomen näkökulmasta, selvityksen johtopäätöksissä todetaan.