Helsingin Keskustanaisten vaalitilaisuuteen kohdistettiin rasistinen verkkohyökkäys kesken Saarikon puheen – Puoluetoimintaa ei saa häiritä, tilanteesta ahdistunut ministeri sanoo

Yllättävä tilanne varmasti järkytti kaikkia, Helsingin Keskustanaisten puheenjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä kertoo
Politiikka

Helsingin Keskustanaisten järjestämään virtuaaliseen vaalitilaisuuteen kohdistettiin verkkohyökkäys kesken keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon puheen.

– Puheeni keskelle näyttöön jaettiin ampumavideota ja rasistista puhetta. Lisäksi tilaisuuteen osallistui linjoille yhtäkkiä useita henkilöitä häirintätarkoituksessa ja keskusteluseinää tukittiin rasismiviestein, Saarikko kertoo tapahtuneesta Facebookissa.

Hyökkäyksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Keskiviikkoiltana järjestetty Helsingin Keskustanaisten tilaisuus oli kaikille avoin, ja siihen sai osallistua tapahtuman Facebook-sivulla olleen Teams-linkin kautta.

Helsingin Keskustanaisten puheenjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä kertoo, että tilanteesta tehdyn raportin mukaan verkkohyökkääjien video ilmestyi ruutuun kello 17.12, ja sihteerin nopean toiminnan ansiosta tilanne oli ohi noin kaksi minuuttia myöhemmin, kun häiriköijät poistettiin linjoilta.

Saarikko jatkoi tämän jälkeen puheenvuoroaan, jonka aiheena oli ”iloa ja paloa virtuaaliseen vaalityöhön”.

Verkkohyökkäys oli pelottava välikohtaus, Mononen-Mikkilä sanoo.

– Se oli yllättävä tilanne, joka varmasti järkytti kaikkia.

Saarikko kuvailee tapahtumaa pysäyttäväksi ja ahdistavaksi kokemukseksi. Puoluetoimintaa ei saa häiritä, hän korostaa.

– Tilaisuutemme järjestävät toimivat rauhallisesti, mutta napakasti ja tilanne saatiin haltuun. Olen heistä ylpeä. Kansanvaltaan kuuluu puolueiden avoin toiminta. Vaalien alla velvollisuutemme on olla ihmisten tavattavissa ja kertoa tavoitteistamme.

Saarikko muistuttaa, että ihmisten kohtaamiselle täytyy löytää uudet muodot nyt, kun korona estää tupaillat ja torikahvit.

– Käytännössä puolueista ja niiden ehdokkaista saa parhaiten nyt tietoa netin kautta. Koko vaalityö on meillä ja varmasti myös muissa puolueissa mietitty nyt uudella tavalla. Tästä kokemuksesta tuli synkkä mieli. Rasismi on torjuttava, häirintää ei voi hyväksyä.

PUOLUETOIMINTAA EI SAA HÄIRITÄ Tähän vaiherikkaaseen työviikkoon mahtui myös pysäyttävä ja ahdistava kokemus….

Julkaissut Annika Saarikko Perjantaina 22. tammikuuta 2021

Tilaisuudessa oli paikalla myös Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen.

– Koimme tällä viikolla Helsingin Keskustanaisten tilaisuudessa, miten vaalihäirintä saa verkkoaikana uusia muotoja, hän kirjoittaa Twitterissä.

– Kaikenlainen häirintä on aina tuomittavaa. Poliittista toimintaa pitää pystyä harjoittamaan rauhassa myös verkossa, Kärkkäinen toteaa.

Mononen-Mikkilä sanoo, että tilaisuudesta haluttiin tehdä kaikille avoin ”toritapahtuma” juuri siksi, että kasvokkain kohtaaminen ei nyt onnistu. Linjoilla oli yli 30 osallistujaa, mikä on hänen mukaansa hyvä määrä.

Mononen-Mikkilä kertoo, tapahtunut sai hänet myös sisuuntumaan.

– Ajattelin, että tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että vihapuheelle ja demokraattisen kansalaistoiminnan häirinnälle tulee loppu.