"Halutaan kepittää, kuristaa, hankaloittaa" – Rantasen kansalaisuuslaille murskapalautetta oppositiosta
Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) eduskuntaan kiikuttama esitys uudeksi kansalaisuuslaiksi sai tyrmäävän palauteryöpyn oppositiolta torstain iltaistunnossa.
Entinen työministeri Timo Harakka (sd.) arveli pääministeripuolue kokoomusta hieman häiritsevän, että käytännössä koko elinkeinoelämä pitää esitystä hyvin vahingollisena ja vaarallisena eikä kannata sitä.
– Mutta myöskin oikeusministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat molemmat todenneet, että tälle esitykselle ei ole osoitettu mitään tarvetta. Mitään ongelmaa tällä ei ratkota, ja erityisesti tämä on yksiselitteisesti kielteinen monien tulijoiden osalta.
Rantasen esityksellä Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksenä olevaa asumisaikaa pidennetään viidestä kahdeksaan vuoteen. Asumisajaksi hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu. Laista poistetaan myös kansainvälistä suojelua saavan asumisaikaa koskeva poikkeus.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne huomautti, että Suomi on hyötynyt maahanmuutosta, kuten valtiovarainministeriökin vasta muistutti.
– Onkin erikoista, että täällä on tosiaan hallituksella kovasti esillä aina tietynlainen taloushuoli, mutta se osoittautuu hyvin näennäiseksi, kun sitten olla valmiita ideologisesti ajamaan tällaista kylmää, nihkeää, maahanmuuttopoliittista linjaa, jolle yksiselitteisesti annetaan tyrmäys sen elinkeino- ja talousnäkökulmista.
– Ja tästä hallituksen linjasta välittyy kokonaisuudessaan semmoinen tunne, että halutaan kepittää, kuristaa, hankaloittaa, maahanmuuttajien elämää vähän joka käänteessä, Harjanne summasi.

Sisäministeri Rantanen selvitti, että pyrkiessään täyttämään asumisaikaa koskevaa edellytystä maahanmuuttaja voi samalla kehittää kielitaitoaan, kansalaistaitojaan ja yhteiskuntaan osallistumistaan.
– Asumisajan korottaminen mahdollistaa myös turvallisuusnäkökohtien huomioimisen paremmin, kun esimerkiksi nuhteettomuutta seurataan pidemmältä ajalta, hän perusteli.
Rantasen mukaan kansainvälistä suojelua saaville esitys merkitsee asumisajan kaksinkertaistamista.
– Lisäksi jatkossa asumisaika ei todella siis kerry turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana, vaan vasta oleskeluluvan saamisesta.
Rantasen mukaan esityksellä Suomi tulee yleispohjoismaiselle tasolle myös kansalaisuuteen vaadittavan asumisajan osalta.
– Norjassa vaaditaan kahdeksan vuotta, Tanskassa yhdeksän vuotta, ja myös Ruotsi suunnittelee nostavansa asumisajan kahdeksaan vuoteen.
Keskustan Petri Honkonen huomautti, että Saksa lyhentää asumisaikaedellytystä.
– Tämä kyseinen asumisaikaedellytyksen pidentäminen vaikuttaa minun mielestäni lähinnä vain ideologiselta asialta. Tällä nyt halutaan vain näyttää, että tiukennetaan jotakin.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti olennaisimpana kysymyksenä, mitä ongelmaa esityksellä oikeastaan ollaan ratkaisemassa.
Anderssonin mukaan nykyäänkin kansalaisuuden ehtona on riittävä suomen tai ruotsin kielen taito ja kaikkien Suomessa oleskelevien on noudatettava Suomen lainsäädäntöä, ovat he kansalaisia tai eivät.
Andersson huomautti, että esityksellä pidennetään asumisvaatimusta kaikille.
– Eli tässä vaikeutetaan kansalaisuuden saantia, suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi tuloa, myöskin kaikille näille ahkerille osaajille, mitä tässä nyt kovasti on toivotettu tervetulleeksi tähän maahan, Andersson näki.

SDP:n Eveliina Heinäluoma piti perussuomalaisten esittämiä turvallisuusperusteluja täytenä sumutuksena. Heinäluoma huomautti, ettei Suomen kansalaisuuden saaminen ole nykyisinkään mikään automaatio.
– Me edellytämme jo nykyisin suomen kielen osaamista, edellytämme todistusta kielitaidosta, on pitänyt asua Suomessa vähintään viisi vuotta, edellytämme, ettei ole syyllistynyt rikoksiin, vaadimme, ettei ole laiminlyönyt veronmaksuaan, ja myös on pitänyt antaa selvitys riittävästä toimeentulosta, joka riittää elämiseen.
Heinäluoman mukaan lähes kaikki lausunnonantajat, elinkeinoelämä mukaan lukien ovat pitäneet esitystä valitettavan haitallisena Suomelle ja maan kyvylle kilpailla osaajista.
– Siksi ihmettelen, miksi kokoomus on suostunut jäämään hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi, kun perussuomalaiset pääsevät kilpaa täällä kehumaan, kuinka he nyt potkivat ulkomaalaisia pois Suomesta, demariedustaja napautti.