FT: Putinin arktinen lippulaivahanke vaikeuksissa
Venäjä on kohdannut haasteita etsiessään ostajia pakotteiden alaiselle nesteytetylle maakaasulleen, kirjoittaa Financial Times (FT). Lehti pohjaa arvionsa globaaliin kauppaan keskittyvän data- ja analytiikka-alusta Kplerin analyyseihin.
Venäjä on joutunut aloittamaan arktisen nestekaasun varastoinnin, mikä on FT:n mukaan merkki siitä, että länsimaiset pakotteet ovat purreet toivotunlaisesti.
Laivanseurantatietojen ja satelliittikuvien mukaan kolme alusta on kuljettanut nesteytettyä maakaasua Yhdysvaltain pakotteiden alaisena olevasta Arctic LNG 2 -tuotantolaitoksesta sen jälkeen, kun se aloitti lastaustoiminnan viime kuussa.
Yksi laivoista, Everest Energy, on tyhjentänyt lastinsa kelluvaan varastoyksikköön, joka on ankkuroitu lahdelle Murmanskin alueella Pohjois-Venäjällä. Se on sittemmin palannut Arctic LNG 2:n suuntaan.
Myös kaksi muuta nestekaasulähetystä ovat jääneet Venäjän tai Euroopan vesille, eikä niitä ole toimitettu ostajalle, FT kirjoittaa.
Yksityisen energiayhtiö Novatekin johtama Arctic LNG 2 oli FT:n mukaan tarkoitettu Kremlin lippulaivahankkeeksi.
Sen suunnitellun täyden tuotannon oli määrä muodostaa viidesosa Venäjän vuotuisesta LNG-tuotantotavoitteesta, joka on 100 miljoonaa tonnia vuoteen 2030 mennessä. Tämä vastaisi yli kolminkertaisesti maan tämänhetkistä vientimäärää.
Yhdysvallat lisäsi viime vuonna Arctic LNG 2:n pakoteluetteloonsa vastauksena Venäjän täysimittaiseen sotaan Ukrainassa.
Venäjä vastasi pakotteisiin kokoamalla ”pimeän laivaston” LNG-aluksia viemään kaasua, mutta Yhdysvallat asetti elokuun lopulla nopeasti pakotteita näitä aluksia ja niitä hallinnoivia yrityksiä vastaan, mikä analyytikoiden mukaan on luultavasti pelottanut potentiaaliset ostajat tiehensä.
Nesteytetyn maakaasun vienti lisää Venäjän sodanaikaista taloutta tukevia energiatuloja, vaikkakin paljon pienemmässä mittakaavassa kuin Eurooppaan suuntautuva kaasuvienti, jota on leikattu Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.
Pakotteet eivät kuitenkaan todennäköisesti täysin estä nesteytetyn maakaasun päätymistä pakotepolitiikkaan sitoutuneen ryhmittymän ulkopuolisiin maihin, analyytikot sanovat.
Novatek ei vastannut FT:n kommenttipyyntöön.