EU-komissio hyväksyi jäsenmaiden budjettisuunnitelmat, mutta kehotti katsomaan myös poikkeustilannetta pidemmälle

Euroopan unioni

EU-komissio on hyväksynyt kaikkien jäsenmaiden budjettisuunnitelmat ensi vuotta varten, mutta varoittaa, että osa suunnitelluista elvytystoimista ei näytä väliaikaiselta ja niihin ei liity tasapainottavia toimenpiteitä.

Komission mukaan tällaisia toimia on Italian, Ranskan, Liettuan ja Slovakian budjettisuunnitelmissa.

Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis muistutti, että poikkeustilanteesta huolimatta on pystyttävä katsomaan lyhyttä aikaväliä pidemmälle.

–  Jäsenmaiden pitäisi tehdä tukitoimia, jotka ovat kohdistettuja, väliaikaisia, eivätkä pysyvästi rasita julkista taloutta, Dombrovskis sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen budjettisuunnitelma on komission mukaan linjassa kesällä annettujen suositusten kanssa. Komissio katsoo, että Suomen ensi vuoden budjetti tukee taloutta huomattavan epävarmassa tilanteessa.

Hallituksen syyskuussa neuvotteleman budjettiesityksen mukaan valtio on velkaantumassa ensi vuonna 10,7 miljardia euroa. Budjettiesitys on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi syyskuussa, että ensi vuoden budjetilla pyritään varmistamaan se, että Suomi pääsee kasvun uralle nopeasti.

Koronaviruspandemia syöksi EU-maat keväällä syvälle taantumaan, mutta sittemmin pandemian toinen aalto on hidastanut talouden toipumista, joka lähti kesällä käyntiin.

EU:ssa otettiin keväällä käyttöön vakaus- ja kasvusopimuksen yleinen poikkeuslauseke, eli budjettisääntöjä höllennettiin niin, ettei EU-maiden tarvitse tällä hetkellä välittää esimerkiksi julkisen talouden velan pitämisestä 60 prosentissa bruttokansantuotteesta.

Monissa maissa julkinen velka on kasvanut vikkelästi. EU-komissio huomauttaakin arvioissaan, että erityisesti jo ennestään velkaantuneiden jäsenmaiden on syytä varmistaa, että julkisen talouden kestävyys turvataan keskipitkällä aikavälillä.

Huomautus oli kohdistettu erityisesti Belgialle, Espanjalle, Italialle, Kreikalle, Portugalille ja Ranskalle.