Erikoistutkija: Kuntavaalien viiden kärki odotusten mukainen, mutta järjestyksessä yllätyksiä

Kuntavaalit

Kuntavaalien viiden kärki oli odotusten mukainen, mutta järjestyksessä ja kannatusosuuksissa oli yllätyksiä, tiivistää kuntavaalituloksen erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

–  Odotukset toteutuivat osittain ja osittain ei, kuten vaaleissa usein tuppaa käymään, Karimäki kommentoi STT:lle vaalien jälkeisenä aamuna.

Yllättävää hänen mukaansa oli esimerkiksi se, kuinka iso kokoomuksen ero oli toiseksi tulleeseen SDP:hen.

–  En osannut itse odottaa, että kokoomuksen kaula SDP:hen olisi niin iso kuin se oli. Oli yllättävää, ettei edellisten kuntavaalien trendi jatkunut siitä, että meillä olisi suurin piirtein samankokoisia puolueita, vaan nyt kokoomus selvästi erottui isoimpana ja sitten SDP on selvästi kakkosena.

Osittain odottamatonta oli myös keskustan tulos, jota Karimäki kuvailee torjuntavoitoksi.

Etukäteen uumoiltiin, että puolue voi menestyä kannatusmittauksia paremmin, mutta Karimäen mukaan oli kuitenkin yllättävää, että keskusta oli vaalien kolmas ja jätti perussuomalaiset neljännelle sijalle.

Matalan äänestysprosentin Karimäki arvioi johtuvan muun muassa koronaviruspandemiasta sekä vaalien poikkeuksellisesta ajankohdasta. Äänestysprosentti jäi 55,1 prosenttiin.