Entinen keskustaministeri Hannes Manninen: Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – ”Vain lentokentän tapahtumat antavat aihetta kritiikkiin”

Koronakriisi

Suomen on pidettävä kiinni oikeusvaltiosta kriisioloissakin, painottaa keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri Hannes Manninen.

Mannisen mukaan hallituksen arvostelijat unohtavat tai eivät tiedä, että hallitus joutuu tekemään päätöksensä perustuslain nojalla säädetyssä lainsäädäntökehikossa.

Poikkeusolojen toteaminen edellyttää aina valmiuslaissa ja sen perusteluissa mainittujen edellytysten täyttymistä.

– Näiden edellytysten valossa valmiuslain käyttöönottoa ei olisi voinut tehdä tammi- tai helmikuussa. Käsitykseni on, että sen käyttöönottoa olisi voinut aikaistaa korkeintaan muutamalla päivällä jos sitäkään, Manninen arvioi mielipidekirjoituksessaan Suomenmaassa .

Manninen muistuttaa, että nykyistä vuonna 2012 voimaantullutta valmiuslaki sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Hallituksen ja perustuslakivaliokunnan on tarkoin perusteltava päätökset, koska ne toimivat ennakkotapauksina mahdollisia tulevia tulkintoja varten. Vain näin säilytetään perustuslakimme legitimiteetti.

Hallitus on Mannisen mielestä kokonaisuudessaan toiminut koronakriisissä hyvin.

– Vain lentokentän tapahtumat antavat aihetta kritiikkiin, mutta täydellisyyttä on harvoin jos koskaan mahdollisuutta saavuttaa.

Mannisen mielestä kannattaa muistaa myös, että Aasiasta aiemmin lähteneet koronatyyppiset virukset tai lintuinfluenssa eivät levinneet juurikaan Suomeen.

– Esimerkiksi toimiessani valtioneuvoston jäsenenä vv. 2003-2007 ostimme 20-30 miljoonalla eurolla virusrokotetta ennakkoon, mutta niitä ei onneksi tarvinnut käyttää. Tuo virus oli koronatyyppinen.