Emma Mertakorpi sai Vaikuttajakiihdyttämöstä itseluottamusta pyrkiä edustajiston johtoasemiin ja vaalipäälliköksi  – "En varmasti olisi uskaltanut ilman Hannan tsemppiä"

Keskusta

Viime syksynä startannut keskustan toinen Vaikuttajakiihdyttämö päättyy parhaillaan vietettävään seminaariviikonloppuun.

Mentorointiohjelman järjestäjä Sonja Hällfors on enemmän kuin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen.

– Ensimmäinen kierros oli tosi hyvä, mutta tämä on ollut erityisen hyvä, hän kehuu.

Vuosi sitten päättyneellä ensimmäisellä kerralla mukana oli jopa sata mentoriparia, nyt heitä on 24.

Nuoria mentoroi jälleen joukko keskustan kansanedustajia, ja mukana oli myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Mentoripareilla oli neljä keskinäistä tapaamista, mutta nyt seminaariviikonloppujakin oli kolme. Yhdessä vietettiin yhdeksän päivää entisen kahden sijaan. Kaikki osallistuivat myös tutorien vetämään pienryhmätoimintaan.

– Nyt mentoroitavilla oli enemmän aikaa paneutua tavoitteisiinsa, miettiä omia arvojaan ja vahvuuksiaan, Hällfors kertoo.

Hällforsin mielestä Vaikuttajakiihdyttämöstä on tullut tärkeä koko keskustaperheelle. Hän ei halua kuitenkaan kutsua sitä puolueen broilerikasvattamoksi, koska se kuulostaa siltä, että nuoria ohjattaisiin määrätietoisesti politiikoiksi.

– Me haluamme antaa kaikille tilaa etsiä oma vaikuttajapolkunsa.

Hällfors on kuitenkin häkeltynyt siitä tiedosta, että jopa 70 prosenttia toisella kierroksella mukana olleista on pyrkinyt kuluneen vuoden aikana uuteen rooliin tai luottamustehtävään.

– Se on aika mieletöntä. He ovat saaneet kannuksia lähteä vaikuttamaan, hän toteaa.

Tällä kertaa yläikärajaa nostettiin kymmenellä vuodella 39 vuoteen. Hällforsin mukaan nyt haluttiin sparrata myös niitä nuoria aikuisia, jotka pohtivat, miten voisivat olla mukana vaikuttamassa keskustanuori-iän jälkeen.

Kansanedustaja Tuomo Puumala ja keskustan järjestösuunnittelija Matias Ollila (Puumalan oikealla puolella) kävivät eduskunnassa puhumassa politiikasta Vaikuttajakiihdyttämöön osallistuneille nuorille. (Kuva: Jari Laukkanen)

24-vuotias yhteiskuntatieteiden opiskelija Emma Mertakorpi Iitistä sai mentorikseen kansanedustaja Hanna Kosonen, 42, joka toimii myös eduskuntaryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Mertakorpi kertoo, että keskustelut Kososen kanssa muodostuivat syvällisiksi. He eivät puhuneet niinkään itse politiikasta vaan siitä, miten itsevarmuutta voisi saada lisää ja päästä irti omista rajoitteista. Vaikuttaja kun ei voi välttyä esiintymiseltä ja esillä olosta.

Naiset huomasivat pian, että he ovat käyneet hyvin samanlaisia kamppailuja.

– Minullakin on edelleen on epävarmuutta, en tiedä poistuuko se koskaan tai tarvitseeko sen poistua. Jännitys tuo tilanteisiin täydellisen läsnäolon ja tsempin. Mutta siitä olen vähitellen päässyt, että jännitys ei ole enää niin suurta, Kosonen sanoo.

Hän kertoikin Mertakorvelle, että tilaisuuksia tulee ja menee, eikä niihin kannata suhtautua niin, että nyt edessä on maailman merkittävin ja käänteentekevin hetki.

– Riittää, kun aina yrittää parhaansa. Menneisiin ei kannata jäädä kiinni. Niistä voi aina oppia, mutta elämä kantaa ja vie eteenpäin.

Mertakorpi kertoo saaneensa paljon itseluottamusta keskusteluista Kososen kanssa.

– Huomaan sen siitäkin, mitä elämässäni on tapahtunut sen jälkeen, kun mentorointi alkoi.

Mertakorpi valittiin viime vuoden lopussa edustajiston varapuheenjohtajaksi keskustahenkisten Keskeisten riveistä Itä-Suomen yliopistossa.

– En uskaltanut aiemmin sitä paikkaa ottaa, koska ajattelin, että joudun sitten pitämään kokouksia. Enää se ei ole sellainen juttu. Ymmärsin, että kaikki me olemme ihmisiä ja monilla on samanlaisia ajatuksia kuin minulla.

Mertakorpi organisoi parhaillaan myös keskustaedustaja Eero Reijosen vaalikampanjaa.

– En varmasti olisi uskaltanut lähteä siihen ilman Hannan tsemppiä ja sitä, että pääsin jakamaan hänelle ajatuksiani.