Emeritusprofessori HS:n Vieraskynässä keskustan kannatuskriisistä: "Aluepoliittiset teemat eivät tuo ääniä Etelä-Suomen taajamista"

Keskusta

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ei ennusta helppoa ratkaisua keskustaa ravistelevaan kannatuskriisiin.

Puolueen tilaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla ruotineen Paloheimon mukaan keskustan iso pulma on puolueen kannatuksen alueellinen eriytyneisyys.

– Keskusta oli eduskuntavaalituloksen mukaan yhä suurin puolue 173 kunnassa. Useimmat näistä kunnista ovat kuitenkin pieniä muuttotappiokuntia.

– Pettyneiden äänestäjien luottamuksen palauttaminen perinteisesti vahvan kannatuksen alueilla ei nosta keskustaa entiseen suuruuteensa, kun yhä suurempi osuus äänioikeutetuista asuu etelän kaupungeissa, Paloheimo kirjoittaa.

Paloheimon mukaan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni kyllä puhuu tarpeesta kehittää maata alueellisesti tasapainoisesti ja oikeudenmukaisesti.

– Keskustaan viime vaalikaudella pettyneet äänestäjät odottavat puolueelta toimia taantuvien muuttotappioalueiden elinolojen parantamiseksi, mutta näillä teemoilla keskustan on vaikea lisätä kannatustaan etelän taajamissa, hän arvioi.

Ilman kannatuspohjan laajentamista etelän taajamiin keskustan on emeritusprofessorin mukaan hyvin vaikea nousta suureksi puolueeksi.

– Jo kevään eduskuntavaaleissa keskusta menetti perusssuomalaisille paljon kannattajiaan. Perussuomalaisilla on se etu, että kannatus jakaantuu maan eri osiin ja erilaisiin yhdyskuntatyyppeihin tasaisemmin kuin minkään muun eduskuntapuolueen, Paloheimo toteaa.