Yhdysvaltain talous on elpymässä, mutta siitä ei ole enää Trumpille vaalivaltiksi

USA

Taloutta on perinteisesti pidetty Yhdysvaltain vaalien ratkaisivampana tekijänä, ja isossa roolissa se on tälläkin kertaa.

Asetelma on kuitenkin tietyllä tavalla nurinkurinen: talouden piti olla presidentti Donald Trumpin suurin valttikortti uudelleenvalintaa varten, mutta koronan aiheuttama talousromahdus on tehnyt aiheesta presidentille haastavan.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain talous on elpymässä kevään romahduksesta kohtuullisella tavalla, pitkälti vahvan elvytyspolitiikan ansiosta.

–  Romahdus on jäänyt pelättyä pienemmäksi, talouspoliittiset toimet ovat olleet vahvoja ja ennen kaikkea keskittyneet pitämään yksityistä kulutusta yllä, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo ja huomauttaa, että talousennusteet ensi vuodelle ovat kohtalaisia.

Huolta aiheuttaa kuitenkin tällä hetkellä pandemian uusi kiihtyminen myös Yhdysvalloissa. Talous tarvitsee elvyttämistä vielä pitkään.

Trump on toistanut kampanjan aikana näkemystään siitä, että jatkaessaan presidenttinä hän palauttaisi Yhdysvaltain talouden pandemiaa edeltävään kukoistukseen. Kuinka vahva Yhdysvaltain talous sitten oli koronaviruksen iskiessä?

–  Kyllähän se tietysti monilla perinteisillä mittareilla oli vahvaa, jos katsoo työllisyyttä ja vastaavaa. Kasvu oli ollut hyvää neljä vuotta, Urrila kertoo.

–  Mutta tietenkin siellä taustalla oli epätasapainoa, jota ei ollut mitenkään ratkaistu. Esimerkiksi julkisen talouden tilanne, joka sielläkin oli ajautumassa isoon ja kasvavaan alijäämään.

Yhdysvallat on pandemian aikana velkaantunut kiihtyvään tahtiin, kuten muutkin länsimaat. Julkinen talous oli kuitenkin kroonisessa alijäämässä jo ennen sitä. Yksi syy siihen olivat presidentti Trumpin läpi ajamat mittavat veronkevennykset.

Republikaanit ovat perinteisesti peräänkuuluttaneet ylijäämäisiä budjetteja, mutta Trump ei ole juuri välittänyt alijäämän kontrolloimisesta.

Kyselyiden mukaan yhdysvaltalaiset luottavat Trumpiin talouden hoitamisessa hitusen enemmän kuin demokraattien presidenttiehdokkaaseen Joe Bideniin.