Koronaluvut uhkaavat urheiluseurojen toimintaa syksyllä – huolena nuorten putoaminen harrastuksen parista

Urheilu

Viime aikoina kasvaneet koronaluvut ja niiden mukanaan tuomat rajoitukset uhkaavat urheiluseurojen ja -liittojen syksyn toimintaa ja sarjojen aloitusta. Huolta herättää erityisesti nuorten harrastajien väheneminen.

–  Huoli on, miten nuoret saadaan takaisin urheilun ja liikunnan pariin. Tämä ei ole lajikohtainen vaan yleinen asia, toteaa Suomen Käsipalloliiton toiminnanjohtaja Päivi Mitrunen.

Korona on kurittanut seuroja huomattavalla harrastajien ja lisenssien määrien putoamisella. Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestöilleen tekemän, maaliskuussa julkaistun koronakyselyn mukaan lisenssimäärät laskivat alle 18-vuotiaiden kohdalla 14 prosenttia verrattaessa vuoden 2021 maaliskuun loppua vuoden 2020 samaan ajankohtaan.

–  Salibandyn ja muun seuratoiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että jo elokuussa päästään harrastamaan, pelaamaan ja kilpailemaan mahdollisimman normaalisti, sanoo Suomen Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta STT:lle sähköpostitse.

–  Ei ole mitään kikka kakkosta. Kun syksy alkaa, pitäisi päästä saman tien aloittamaan. Jos saamme aloittaa vasta marraskuussa, epäilen, että olemmeko menettäneet taas yhden ikäluokan, yhtyy Mitrunen.

Käsipalloseuroissa hankittujen lisenssien määrä putosi viime kaudella lähes viidenneksellä aiemmasta. Lasku näkyi etenkin lasten ja nuorten ikäryhmissä.

Koripalloliitossa lisenssimäärä pieneni lähes 12 prosentilla, Suomen Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg kertoo. Isoin pudotus, noin 30 prosenttia, tapahtui sisäänheittotuotteeksi luonnehdituissa lasten koripallokouluissa. Korona osui myös rankasti senioriharrastajasarjoihin ja erityisryhmiin kuten Unified- ja pyörätuolikoripalloon.

Salibandyliitossa pudotus lisenssimäärässä oli 10–15 prosentin paikkeilla. Sen arvioitiin korostuneen vähemmän tavoitteellisesti harrastavissa. Sama havainto tehtiin Koripalloliitossa.

–  Tosissaan kilpailevissa vähennys alkoi näkyä vasta vähän myöhemmin, kun kevään aikana kävi selväksi, että mestaruudet jäisivät toista vuotta peräkkäin jakamatta, Ilmivalta kertoo.

Otteluilla on merkitystä. Käsipalloliiton Mitrunen kertoo, että nuoret valitsevat joukkuelajin päästäkseen pelaamaan toisaalta tovereidensa kanssa ja toisaalta otteluita, joita saatiin pelata edellisellä kaudella vain aikuisten pääsarjoissa. Osa nuorista ole päässyt pelaamaan lähes kahteen kauteen.

Käsipalloliitossa on tehty syksyn otteluohjelmia kuin kausi pääsisi alkamaan normaalisti.

–  Meillä on täydet suunnitelmat sarjojen avaamisesta syyskuussa, toteaa myös Koripalloliiton Strömberg.

Liitossa ja seuroissa seurataan tiiviisti koronaohjeistusten kehittymistä ja koronalukuja, jotka näyttävät uhkaavan suurilta kauden aloituksen lähetessä. Jos syksyllä päästään pelaamaan, uskoo Salibandyliiton Ilmivalta, että osa harrastajista saadaan takaisin.

–  Koko koronapudotuksen paikkaamiseen tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisempää työtä, hän toteaa.

Pudotuksesta kertoo Olympiakomitean kesäkuussa julkaisema selvitys. Sen mukaan arviolta 350  000 säännöllistä harrastajaa on tauolla tai lopettanut seuratoiminnassa ja 200  000 uutta harrastajaa ei ole tullut seuratoimintaan tai odottaa sen alkamista.

Jäsenmäärä oli seuroissa pienentynyt noin 280  000 ihmisellä.