Elinkeinoelämän ja teollisuuden edustajat kiittelevät hallituksen ilmastolinjauksia – “Tällaista konkretiaa on odotettu“

Ilmastopaneeli

Maanantaisen hallituksen ilmastokokouksen tulokset saavat kiitoksia etenkin elinkeinoelämän ja teollisuuden edustajilta.

Kehuja saavat etenkin ilmastorahaston perustaminen ja sähköveron alentaminen

OP-finanssiryhmän entinen pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen sanoi Twitterissä, että investointirahasto mahdollistaa miljardiluokan uuden vihreän talouden investointien saamisen liikkeelle.

– Tämä on juuri sitä konkretiaa mitä hallitukselta on odotettu, Karhinen summasi.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä puolestaan kiitteli hallitusta toimintakyvystä ja ilmastopäätösten eteenpäin viemisestä.

Leskelä jakoi energiateollisuuden tviitin, jossa hallitusten päätösten sanottiin tuovan vakautta energiateollisuuden investointiympäristölle.

– Energia-alan muutos vähähiiliseksi on kovassa vauhdissa, tviitissa sanottiin.

Sähköveron alentamisen nostivat esiin metstä- ja teknologiateollisuuden edustajat.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen piti päätöstä erittäin tervetulleena.

– Hallitusohjelmassa luki vielä hyhmäisesti ”kohti EU-minimiä” @metsateollisuus luottaa nyt siihen, että minimi on minimi, Jaatinen kiteytti.

– Tarvitsemme sijoituksia uuden talouden digialustoihin ja #data’an. #Sähkövero’n alentaminen on oikea suunta kohti #hiilineutraali2035, teknologiateollisuuden tviitissä puolestaan todettiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava asiantuntija Matti Kahra sanoi Twitterissä, että sähköveron alentaminen on merkittävä askel Suomen sähköistämisessä.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puolestaan kiitteli metsien kasvun lisäämistä.

– Vaikuttavuutta haetaan esimerkiksi tuhkalannoituksella ja metsittämisellä. Järkevä ja työllisyyttä koko maassa vahvistava linja. Emme halua asettaa esteitä metsäteollisuuden investoinneille, Tiirola tviittasi.

Tukensa hallituksen ilmastolinjauksille antoivat myös Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen sekä EK:n energia- ja ilmastoasiantuntija Kati Ruohomäki, jotka kommentoivat aihetta Ylen Ykkösaamussa tiistaina.

Ollikaisen mukaan jo se, että hallitus on julistanut tietyt päästö- ja hiilineutraaliustavoitteet, saa paljon hyvää aikaan.

Vaikka konkreettisia päätöksiä hallituksen linjauksissa ei kovin paljon ollut, on Ollikaisen mukaan niillä muutamillakin isoja vaikutuksia ilmaston kannalta. Tärkeimmiksi hän mainitsi sähköveron laskemisen minimiin.

Ruohomäen mukaan myös fossiilisten polttoaineiden verotuen poistolla tulee olemaan isot vaikutukset elinkeinoelämän ja teollisuuden muuttamisessa ilmastoystävällisempään suuntaan.