Eeva Kalli työskentelee leikkimökistä ja Mikko Kärnä litkaa silakkaa Helsingissä – korona mullisti lainsäätäjän arjen
Poikkeuksellinen koronakevät on vaikuttanut suuresti myös kansanedustajiin. Eduskuntatalossa vietetään vain välttämätön aika, kun täysistuntosalissa saa olla paikalla vain noin neljäsosa kansanedustajista.
Iso osa lainsäätäjien ajasta kuluu normaalisti erilaisissa ilta- ja viikonlopputapahtumissa, mutta nyt kalenterit ovat niiden osalta tyhjiä.
Virtuaalisia tapaamisia riittää ja puhelimet soivat, mutta etätyö on silti mahdollistanut monille tavallista enemmän vapaa-aikaa. Sitä vietetään suunnistuskarttoja tehden, siikaa onkien, raivaussahaa ulkoiluttaen, perheen parissa tai lapsia ikävöiden.
Kuusi keskustan kansanedustajaa kertoo omasta korona-arjestaan.
Mikko Kärnä, Enontekiö
”Koronaviruksen mukanaan tuomat muutokset yhteiskuntaan ovat mullistaneet arkeni ja elämäni kyllä täysin. Suurin ja samalla hirvein muutos on ollut se, että en ole viruksen ja siihen liittyvien riskien takia voinut tavata lapsiani.
Olen päättänyt, että en aio ottaa mitään riskejä tai toimia mahdollisena viruksen levittäjänä, joten olen viettänyt koko kriisiajan Helsingissä yhtä soittoa. Helppoa se ei ole pohjoisen miehelle ollut, mutta töitä on ollut aikaa tehdä tavallistakin enemmän.
Koska en ole päässyt Lappiin erästelemään, jouduin tekemään jotain niinkin uskomatonta kuin hankkimaan kalastusluvat Helsingin kalavesille.
Siikaa onkiessa on tullut monesti mieleen, että onneksi ei tarvitse elää täällä luontaistaloudessa. Saalista on nyt sen verran tullut, että siikaa on saanut syödä täälläkin. Sen sijaan silakoita litkatessa on tullut isojakin saaliita ja nyt mielenkiinnolla odotan, millaisia ovat itse tehdyt vappusilakat.
Onneksi ei tarvitse elää täällä luontaistaloudessa.
Mikko Kärnä
Työ eduskunnassa on myös hyvin erilaista, kun työkavereita ei näe useinkaan kasvotusten. Etäyhteydet kuitenkin toimivat.
Jos tästä kriisistä jotain hyvää seuraa niin ainakin se, että se on todistanut paikkariippumattoman työn olevan aivan mahdollista. Tätä keskusta on tolkuttanut pitkään. Siitäkin olen iloinen, että kaikki tämä on nostanut huoltovarmuuden ja kotimaisen tuotannon aivan uuteen arvostukseen.
Nyt ymmärretään, miksi olemme niitä aina yhdessä keskustassa verissäpäinkin puolustaneet.”
Pasi Kivisaari, Seinäjoki
”Korona putsasi kalenteristani lähes kaikki eduskunnan ulkopuoliset kanssakäymiset ja tapaamiset. Kommunikointi siirtyi sähköposteihin, Skypeen, Teamsiin ja puhelinsoittoihin.
Koronasta huolimatta eduskuntatyö pyörii, tosin tiukkojen turvallisuusehtojen mukaan. Istuntosalissa pyritään siihen, että väkeä ei tuppaudu samaan tilaan liikaa, äänestyksiä ja kyselytunteja hoidetaan neljäsosaväellä.
Valiokuntia pidetään vain välttämättömimmät ja asiantuntijakuulemiset ovat käytännössä kaikki videoyhteyden välityksellä.
Koronakankeutta on sikäli, että etä-äänestykset eivät ole mahdollisia ja viralliset valiokuntakokoukset ovat päätösvaltaisia vain fyysisten läsnäolojen kautta. Tosin tätäkin asiaa selvitellään, mikäli tilanne pitkittyy.
Koronan myötä viikonloput ovat rauhallisempia, vaikka yhteydenottoja ja töitä tehdään usein silloinkin.
Olen kuitenkin kyennyt viettämään enemmän aikaani perheeni kanssa, kun olen kotiseudulleni Seinäjoelle päässyt. Esimerkiksi pääsiäinen oli mukavaa pysähtyneisyyden aikaa. Koitin kuntoilla, katselin Netflix-sarjoja ja pyörin joutilaana kotinurkissani.
Sellaisia hetkiä pääsee harvoin kokemaan.”

Eeva Kalli, Satakunta
”Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien poistuminen kalenterista näkyy elämässäni monella tavalla. Autossa tulee istuttua huomattavasti vähemmän, mutta etätöissä koneen äärellä ja napit korvilla sitten entistä enemmän.
Tekniikka on toiminut ja asiat ovat tulleet hoidetuiksi.
Kun kotona on yksi taapero ja yksi leikki-ikäinen, vaatii rauhallisen työtilan löytäminen luovuutta. Palavereja on pidetty erimerkiksi terassilta, kylpyhuoneesta, leikkimökistä ja saunan laiteilta. Muissa tiloissa on ollut turhan paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Olen kuullut jokaisen uuden sanan, jonka kuopus on kevään mittaan oppinut sanomaan.
Eeva Kalli
Viestien ja yhteydenottojen määrä on entisestään lisääntynyt. Sen ymmärtää, monella ihmisellä on iso huoli omaan tai läheistensä terveyteen tai työpaikkaan liittyen. Iso osa ajastani onkin kulunut puhelimessa, sähköpostin äärellä tai muissa kanavissa.
Perheen kanssa on silti ollut nyt mahdollista viettää entistä enemmän aikaa. Kevään kohokohta on ehdottomasti ollut esikoisen uusi taito: hän on oppinut ajamaan pyörällä ilman apupyöriä.
Olen kiitollinen siitä, että olen voinut olla h-hetkellä omin silmin tätä todistamassa.
Olen myös kuullut jokaisen uuden sanan, jonka kuopus on kevään mittaan oppinut sanomaan. Nämä ovat koronakevään valoisia arjen kokemuksia, joista olen kiitollinen.
Omia ja puolison vanhempia on jo kova ikävä, niin meillä kuin lapsilla. Odotamme kovasti, että pääsemme kokoontumaan porukalla saman pöydän ääreen, ja lapset saavat taas puuhailla isovanhempiensa kanssa.
Toistaiseksi on täytynyt tyytyä lähinnä puheluihin ja ikkunan takaa moikkailuun. Onneksi olemme kuitenkin kaikki pysyneet terveinä. Se on kaikkein tärkeintä.”
Hanna Huttunen, Outokumpu
”Helsingissä oloani määrittävät pitkälti laki- ja hallintovaliokuntien sekä niihin tulevien kiireellisten hallitusten esitysten aikataulut. Olen keskustan lakivaliokuntaryhmässä vastaavana. Pyrin hoitamaan tehtävän mahdollisemman hyvin ja olemaan läsnä Eduskuntatalolla.
Etäpäivät kotona ovat varsin erilaisia siihen verrattuna.
Yhtenä etätyöpäivänä minulla oli lakivaliokunnan epävirallinen Skype-kokous. Keskustelussa oli koronan tiimoilta kiireellisiä hallituksen esityksiä jotka olivat tulossa seuraavaan viralliseen kokoukseen. Esityksillä haetaan helpotusta viruksen takia talousongelmiin ajautuneille henkilöille ja yrityksille.
Siinä työhuoneessa istuessani katselin samalla ikkunasta pihalle ja huomasin, että naakka teki pesää saunan savupiippuun. Kokouksen jälkeen kiipesin katolle, totesin piipun huonon kunnon ja keskeytin pesän teon. Kiipeily kävi hyvin taukojumpasta.
Keskustelu kaupassa on varsin kovaäänistä.
Hanna Huttunen
Yksi parhaista puolista edustajantyössäni on ollut ihmisten kohtaaminen eri tilaisuuksissa. Nyt korona-aikana tämä ei ole mahdollista, joten keskustelut ovat siirtyneet enemmän someen ja puhelimeen.
Olen käynyt myös karanteenissa olevalle äidilleni kaupassa ja toimittanut hänelle ostoskassit oven taakse. Kauppareissuilla kestää nykyään aika kauan, koska kanssaihmisillä on paljon asiaa ja kysyttävää.
Keskustelu kaupassa on varsin kovaäänistä, koska vähintään kahden, kolmen metrin turvaväli pidetään myös kaupan hyllyjen välissä ja pihalla.
Viikonloppuisin ja niinä arki-iltoina jolloin olen nyt etätöiden vuoksi kotona, vietän aikaa perheen kanssa, touhuan puutarhassa, olen raivaussahan varressa tai polttopuupinolla.”
Hilkka Kemppi, Asikkala
”Korona harmittaa minua, sillä nautin maailman parantamisesta kollegoiden kanssa eduskunnan kuppilassa sekä ihmisten kanssa juttelusta tapahtumissa ja kyläkaupoissa.
Eduskunta ei ollut virukseen valmistautunut. Etätyötä lähdettiin suunnittelemaan viiveellä vasta sen jälkeen, kun tilanne siihen pakotti. Nyt voimme olla etänä kuulolla täysistunnoissa, mutta silloin meillä ei ole puheoikeutta.
Tuntuu kurjalta, kun istuntosaliin ei saa mennä äänestämään silloin kun haluaa, sillä edustajien määrää on rajattu.
Teen etätyötä noin kaksi päivää viikossa. Korona pakottaa meidät lähityöhön niinä päivinä, kun istumme valiokunnissa.
Olen ollut edustajantyöni alusta sivistys-, perustuslaki- ja talousvaliokuntien jäsen. Koronan myötä minut nimettiin ulkoasianvaliokuntaan. Itseänikin mietitytti, millä ulkosuhteita voi hoitaa karanteenissa, mutta näyttää siltä, että etäyhteydet palvelevat hyvin maiden välillä.
Perustuslakivaliokunta on ollut poikkeusolojen selkäranka, jossa on käyty yksityiskohtia ja rajoitusten välttämättömyyttä läpi joskus jopa yötä myöten. Sivistysvaliokunta on ottanut kantaa koulujen sulkemiseen asetuksesta toiseen.
Puhelinlangat ovat laulaneet aivan uudella taajuudella koulupäätöksiin liittyen. Sekä opettajat, vanhemmat että lapset ovat huolissaan koronan käänteistä ja oppimisesta. Kansalaiset ovat myös tulleet iholle puhelinta pitkin.
Päivittäin ihailen muun muassa opettajien, poliisien ja sairaanhoitajien luovia uusia ratkaisuja ja rohkeaa esimerkkiä. Suomalaiset ammattilaiset ovat meidän henkivakuutuksemme ja keino nousta koronan jälkeen.
Etäkokouksissa viihdyn kotona Asikkalassa, mutta kesää kohden pohdin uusia tapoja tehdä edustajantyötä ja korvata livetapaamisia. Ilman sosiaalista mediaa ja laajoja tietoliikenneyhteyksien tilanne olisi toivoton. Nyt korona-arkeen mukautuminen on vain mielikuvituksesta kiinni.
Hevoset ovat olleet etätapaamisista onnellisia, sillä hyppään usein satulaan kesken etätyöpäivien. Raikkaassa ulkoilmassa ratsastaminen saa minut rentoutumaan työkiireiden välillä parhaiten.”

Ari Torniainen, Lappeenranta:
”Tämän poikkeusajan muistan varmasti koko loppuelämäni ajan. Yllättävän nopeasti sitä muuttaa päivärutiineitaan, vaikka ensimmäisten viikkojen aikana tuntui todella haasteelliselta mukautua tilanteeseen.
Päivä saattaa kulua hyvinkin erilaisissa etäkokouksissa työpöydän ääressä istuen jotkut kuulokkeet korvilla, Ipadia tai läppäriä tuijottaen.
Kerrankin sain näin kulumaan koko päivän aamusta iltaan. Paikallaan istuen siirryin jouhevasti kokouksesta toiseen. Illalla sitten kaipasin kyllä happihyppelyä raikkaassa kevätsäässä.
Paikallaan istuen siirryin jouhevasti kokouksesta toiseen.
Ari Torniainen
Normaalisti minulla on viikonloppuisin melko paljon erilaisia tapahtumia ja tapaamisia, nyt kalenteri näyttää tältä osin tyhjältä.
Lisääntynyt vapaa-aika on täyttynyt hyvin raivaussahan ulkoiluttamisella ja kodin rästitöillä. Olen hävittänyt vanhoja kokouspapereita ja tyhjentänyt autotallia.
Normaalisti teen yhden suunnistuskartan kesässä kuntosuunnistuskäyttöön. Tänä keväänä on valmistunut jo kolme uutta karttaa. Suosittelen liikuntaa luonnossa, siellä huomaa kevään etenemisenkin.”
Juttua korjattu 29.4 kello 16.33: Hilkka Kemppi nimitettiin vastikään ulkoasianvaliokuntaan, tekstissä luki aiemmin virheellisesti ”suureen valiokuntaan”.