Chempolis sopi jatkosta intialaisten kanssa jo ennen Intian-matkaa

Sipilä

Teknologiayhtiö Chempolis oli sopinut intialaisen öljy-yhtiö NRL:n kanssa kumppanuuden jatkamisesta jo ennen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viimevuotista vienninedistämismatkaa.

Chempolis osallistui matkalle Finpron kutsumana. Yhtiön toimitusjohtaja Esa Rousu sanoo, että pääministerillä ei ollut vaikutusta sopimuksen jatkoon.

Alun perin Chempolis solmi aiesopimuksen intialaisyhtiön kanssa syyskuussa 2014. Rousun mukaan aiesopimus kehittyi nopeasti kumppanuussopimukseksi, jossa määriteltiin tarkkaan etenemistapa ja lisenssisopimuksen raamit.

– Päätös jatkamisesta oli tehty jo muutamaa päivää ennen koko matkaa, Rousu kertoo.

Rousun mukaan Sipilällä tai hänen lapsillaan ei ole ollut osaa myöskään viime syksyn Fortum-sijoituksessa.

Rousu kertoo, että Chempolis ja Fortum ovat olleet yhteyksissä jo useamman vuoden, ja ennen sijoituspäätöstä Fortum teki Chempoliksesta asianmukaiset huolelliset selvitykset.

Yleisradio kertoi, että Fortumin ja Taaleri Kiertotalous -rahaston sijoitus pelasti Chempoliksen talousvaikeuksista.

Rousu kommentoi, että Chempoliksen talousvaikeudet juontavat osaltaan juurensa miljoonavelkoihin, jotka syntyivät vuosia aiemmin peruuntuneesta suunnitelmasta.

Rousun mukaan yhtiöllä oli UPM:n kanssa lisenssisopimus, joka edellytti demolaitoksen rakentamista Ouluun.

– Projekti maksoi 15 miljoonaa, ja Chempolis joutui 10 miljoonan lainoihin nojautumaan. Siitä se syntyi, koska UPM:n suunnitelma peruuntui ja meille jäi nämä velat.