Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan pysäyttää satoja tuotantolaitoksia keskiviikkona
Ay-liikkeen taistelu hallituksen kaavailemia pienten yritysten irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan johtaa ensi keskiviikkona tähän asti suurimpaan mielenilmaukseen.
Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) ilmoitti omasta noin 4 500 työntekijää koskevasta lakostaan jo päivää aiemmin.
Toimet ulottuvat kymmeniin toimipisteisiin ja tehtaisiin eri puolilla maata. Teollisuusliiton lakko koskee 150:tä toimipistettä liiton toimialoilla, ja sen piirissä on noin 22 000 työntekijää.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakko koskee lähes sataa toimipaikkaa.
Pron mukaan työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä useissa laitoksissa. Sähköliiton jäseniä on mukana noin tuhat.
Teollisuuden työnantajaliitot vetosivat sekä ay-liikkeeseen että hallitukseen, jotta kiista saataisiin pois päiväjärjestyksestä niin, että lakko voitaisiin välttää.
Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus sanoivat kannanotossaan, että yritykset ovat asiassa ulkopuolisia, mutta ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi pattitilanteeksi muodostuneessa kiistassa.
Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että vahingoista jäsenyrityksille ei ole vielä arviota, mutta ne ovat mittavat.
– Isoja teollisuusyrityksiä suljetaan sen jälkeen kun niissä on ollut kaksi ja puoli viikkoa ylityökielto, joka lykkää huoltoseisokkeja ja aiheuttaa vaaratilanteita. Tämä on niin edesvastuutonta toimintaa ay-liikkeeltä, ettei sitä voi ymmärtää, Hollmén sanoi STT:lle.
Lakko alkaa puoliltaöin keskiviikon vastaisena yönä ja päättyy 24 tuntia myöhemmin.
– Emme olisi halunneet mennä näin pitkälle, mutta Juha Sipilän (kesk.) johtaman porvarihallituksen kovapäisyys ei jättänyt meille valinnanvaraa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.
Aallon mukaan Sipilän esittämät mahdolliset lievennykset lakimuutokseen eivät riitä alkuunkaan siihen, että Teollisuusliitto muuttaisi suunnitelmiaan.
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen laventaisi sen sijaan paikallista sopimista.
– Irtisanomisen helpottamisen sijaan Prolle sopii, että työehtosopimuksissa olevat paikallisen sopimisen mahdollisuudet avataan myös järjestäytymättömille yrityksille kilpailukykysopimuksessa sovitulla tavalla. Tämä tukee työllistämisen helpottamista pienillä työpaikoilla paremmin kuin irtisanomissuojan heikentäminen, Malinen sanoo tiedotteessa.