Asiantuntijat: Trump ei katoa mihinkään, vaikka häviäisi vaalit – republikaanipuolueeseen presidentti tulee vaikuttamaan vielä pitkään

Vaikka Trump jäisi yhden kauden presidentiksi, hän on tuonut republikaaneille uusia kannattajia, joista puolue haluaa pitää kiinni. Kannattajat taasen haluavat nähdä Trumpin tyylin jatkuvan.
Usan presidentinvaalit

Vaikka presidentti Donald Trump häviäisi vaalit, Trump tai hänen poliittinen tyylinsä ei ole katoamassa mihinkään, asiantuntijat sanovat.

–  En ollenkaan usko, että Trump vain yhtäkkiä lähtisi kotiin. Hän tulee olemaan hyvin aktiivinen keskustelija, vaikka ei enää olisi Valkoisessa talossa, sanoo amerikkalaiseen konservatismiin perehtynyt dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta.

Myös Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja, professori Benita Heiskanen olettaa, että Trumpilla on suunnitelma valmiina tappion varalta.

–  Istuvalla presidentillä on lähes puolet kansakunnasta takanaan. Emme tiedä, missä politiikkaa ryhdytään harjoittamaan. Harjoitetaanko sitä sitten jossain salaseuroissa tai somessa? Eihän se porukka sieltä mihinkään katoa, Heiskanen sanoo.

Trump on ollut polarisoiva hahmo myös oman puolueensa sisällä. Ruotsilan mukaan alustavat vaalitulokset osoittavat kuitenkin, että puheet republikaanipuolueen jakautumisesta tai tuhoutumisesta Trumpin johdossa ovat olleet turhia.

–  Äänestyskäyttäytymisessä ei ole mitään merkkejä tällaisesta. Lopullisia tietoja ei vielä ole, mutta näyttää siltä, että Trumpia äänestäneiden republikaanien määrässä on vain aivan pieni pudotus.

Arvostelijoistaan huolimatta presidentti on omalla tyylillään tuonut republikaaneille uusia äänestäjiä, joista puolue haluaa pitää kiinni myös tulevaisuudessa.

–  Osavaltiotasolla, paikallisella tasolla republikaanipoliitikot tulevat edelleen olemaan riippuvaisia Trumpin kannattajien äänistä. Enemmistö heistä ei varmaan haluaisi jatkaa Trumpin tyylillä, mutta monissa paikoissa tulee olemaan vaikeaa, jos he eivät sitä tee, Ruotsila sanoo.

Miten Trump on sitten muuttanut republikaanipuoluetta? Heiskasen mukaan kysymys on hankala, koska sekä Trump että puolue ovat antaneet tilanteessa osittain myöden.

–  Republikaanipuolue on tällä hetkellä Trumpin puolue. Trump on toteuttanut aivan perinteistä republikaanien 2000-luvun politiikkaa, ja republikaanit ovat puolestaan nielleet Trumpin epäkonventionaalisen johtamistyylin, hän sanoo.

Heiskanen huomauttaa, että ensimmäisessä vaalikampanjassaan Trump ajoi populistisia ajatuksia ja keskittyi maahanmuuttovastaisiin kannanottoihin.

–  Presidenttinä Trump on kuitenkin ottanut republikaanipuolueen agendat, joita (senaatin enemmistöjohtaja) Mitch McConnell on ajanut senaatissa ja toteuttanut ne sellaisenaan, kuten veronleikkaukset rikkaimmille ja korkeimman oikeuden tuomarit.

Heiskanen uskookin, että republikaanipuolue jatkaa nykyisellä linjallaan vaalien jälkeenkin.

–  Republikaanipuolueen ei tarvitse vaalien jälkeen lähteä mihinkään suuntaan, vaan se jatkaa ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Ja jos senaatti pysyy republikaaneilla, yhteistyö tulee olemaan edelleen hankalaa.

Ruotsila tyrmää täysin mahdollisuuden, että republikaanien ja demokraattien välinen kuilu voisi kaventua, jos Trump väistyy presidentin paikalta.

–  Siinä ei ole kyse Trumpista, vaan paljon syvemmistä asioista. Juopa puolueiden välillä on syntynyt aikoja sitten, ja Trump on sen vastakkainasettelun tuotos, ei tuottaja, hän sanoo.