Antti Kurvinen painotti talvikokouspuheessaan keskustan roolia hallitusyhteistyössä: “Olennaista on, että tulee tulosta. Ja tulosta on tullut“

Keskusta

Yhtenä joukkueena samassa veneessä vai kahtia jakautuneena?

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen esitti ryhmänsä talvikokouksen alkajaisiksi kysymyksen, jota hän piti alkaneen vuoden 2021 tärkeimpänä niin ihmiskunnan, isänmaan kuin Suomen Keskustankin osalta.

Kurvisella oli ryhmänsä puolesta tarjota kysymykseen myös selkeä vastaus.

– Yhdessä eteenpäin samassa veneessä, hän paalutti.

Syy selkeään vastaukseen on Kurvisen mukaan on yksinkertainen.

– Vastakkainasettelulla pystyy saamaan pikavoittoja. Hätkäyttämällä pystyy saamaan isoja otsikoita. Mitään kestävää niillä ei kuitenkaan saa aikaan.

– Pikavoitot lämmittävät hetken, mutta sulavat yhtä nopeasti kuin lumi Mannerheimintiellä. Isotkin otsikot tulevat ja menevät, hän kuvaili.

Politiikassa pysyvää parannusta saa aikaan Kurvisen mukaan vain asioista neuvottelemalla, niistä sopimalla ja yhteistyötä tekemällä kompromissien kautta.

– Niitä joskus voi sanoa lehmänkaupoiksi. Olennaista on, että tulee tulosta. Ja tulosta on tullut, ryhmän puheenjohtaja muistutti.

Hallituksen politiikka on Kurvisen mielestä tästä hyvä osoitus.

– Teollisuuden sähköveroa alennettiin. Kunnille on annettu suuret tuet ihmisten peruspalveluihin, jotta kuntatalous pelastuisi. Koulutuspaikkoja on tullut maakuntiin. Uusia tiehankkeita ja ratoja. Lisää rahaa perustienpitoon, hän luetteli ja jatkoi:

– Pienimpien eläkkeiden ja lapsilisien korotukset. Harrastustakuu ja toisen asteen oppioikeus jokaiselle nuorelle. Kotihoidontuen pelastaminen leikkaussuunnitelmilta.

Keskusta on Kurvisen mukaan ajanut hallituksessa mittavia korona-tukia yrityksille, jotta massatyöttömyys ja 90-luvun laman traaginen konkurssiaalto vältettäisiin.

– Erityisesti olemme vahtineet, että myös maaseutuelinkeinot ovat saaneet kustannustukea, hän muistutti ja jatkoi saavutusten luetteloa edelleen.

– Yrittäjien ja sijoittajien verotus on turvattu ennustettavana ja kannustavana. Maaseudun ja maatalouden tuet nousevat uudella EU:n ohjelmakaudella. Hyvät rakennerahat tulevat aluepolitiikkaan. Myös jätelain uudistuksessa turvattiin pienten yrittäjien mahdollisuudet toimia.

– Nämä ovat niitä syitä, miksi olemme hallituksessa mukana, Kurvinen muistutti kuulijoitaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja myönsi, että kaikessa ei ole luonnollisestikaan onnistuttu.

– Mutta ilman keskustaa hallituspolitiikka olisi monessa asiassa ollut toisenlaista. Toisaalta juuri mitään emme olisi yksin saaneet aikaan. Ei politiikan tarkoituksena ylipäätään voi olla loputon eripura.

Politiikan tarkoitukseksi pitääkin Kurvisen mielestä palauttaa ihmisten asioiden hoitaminen.

– Tavalliset, maalaisjärkiset suomalaiset, ne tolkun ihmiset, odottavat päätöksiä, joilla heidän arkipäivänsä paranee. He eivät odota uhriutumista Twitterissä, hän sivalsi kilpailijoiden suuntaan.

Antti Kurvinen ei tyytynyt puheessaan muistelemaan vain menneitä, vaan käänsi katseensa myös tulevaisuuteen.

–Talven ja kevään politiikassa eduskunnassa ja hallituksessa tarvitaan jälleen keskustaa. Keskusta talonpoikaista perinnettä edustavana liikkeenä on Suomen ensimmäinen ja vahvin yrittäjäpuolue. Meidän ajatuksiimme vapaudesta ja vastuusta on aina kuulunut kotimaisen paikallisen omistajuuden tukeminen, hän julkisti.

– Kevätkaudella 2021 keskustalle on lakiuudistuksissa tärkeintä maanomistajien oikeusturvan parantaminen ja yksityisen omistusoikeuden vahvistaminen. Mitään uusia rajoituksia ja pakkoja vailla korvauksia ei tule, vaan päinvastoin yksityisen ihmisen oikeusturvaa kasvottomia koneistoja vastaan parannetaan, keskustaryhmyri vakuutti.

Kurvinen kiinnitti huomiota myös yhteiskunnallisessa keskustelussa ilmenneisiin epäkohtiin.

– Tarvitsemme vähemmän roskaa, enemmän säällisyyttä. Eri mieltä saa ja pitää olla. Mutta kestävään keskusteluun kuuluu toisia kunnioittava puhetapa. Sananvapauteen kuuluu aina myös sananvastuu. Etenkin meillä päättäjillä. Mutkikkaistakin asioista on voitava puhua suoraan, mutta asiallisesti ja fiksusti, hän painotti.

Kurvinen aikoi kantaa asiassa myös oman kortensa kekoon.

– Lähiaikoina ensi-iltansa saa ”Kurvisen kuunnelma”. Netissä säännöllisesti julkaistavassa ohjelmassa puhun ajankohtaisista asioista eteläpohjalaisen suoraan, mies lupasi.

Puheensa lopuksi Kurvinen muistutti korona-ajan mukanaan tuomista ongelmista ja sivalsi jälleen viestiä perussuomalaisten suuntaan.

– Vaikka jotkut niin antavat ymmärtää, taivas ei ole putoamassa niskaamme. Suomi ei myöskään ole jäämässä islamilaisen invaasion jalkoihin. Tosiasioita sen sijaan ovat esimerkiksi investointien puute, vanhusten omaishoitajien jaksaminen, työttömyys, velkaantuminen ja nuorten yksinäisyys.

Suomessa tarvitaan Kurvisen mukaan nyt vakavaa, kansallista keskustelua korona-ajan jälkeisestä politiikasta.

– Ainakin isoimmista asioista on tärkeää talven mittaan saada aikaan yhteinen näkemys hallituksen, eduskunnan ja muiden yhteiskunnan valtakeskusten välille.

– Hallituksen tulee jo puoliväliriihessään tehdä päätöksiä, joilla Suomea aletaan nostaa takaisin jaloilleen. Talouspolitiikassa hätäensiapuna annetusta elvytyksestä pitää pikkuhiljaa päästä uudistavaan kasvupolitiikkaan.