Antti Kaikkonen suitsutti eläkkeelle siirtyneen Seija Turtiaisen työtä: "Tasa-arvoisen Suomen rakentaminen on vaatinut Seijan kaltaisia tulisieluisia taistelijoita"

Tasa-arvo

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen nosti tasa-arvon odotetusti ykkösteemaksi puhuessaan pääsihteeri Seija Turtiaisen läksiäisseminaarissa.

Kaikkosen mukaan Suomi on sukupuolten tasa-arvossa maailman kärkeä, mutta sijoitus ei ole tullut itsestään.

– Tasa-arvoisen Suomen rakentaminen on vaatinut tuon Seijan kaltaisia tulisieluisia taistelijoita. Ja vaatii myös tulevaisuudessa, hän muistutti.

Sukupuolten välisessä tasa-arvossa riittää Kaikkosen mukaan silti vielä kosolti parannettavaa.

– Esimerkiksi työelämässä on vielä yhä hyvin naisvaltaisia ja hyvin miesvaltaisia aloja. Palkkaerot ovat todellisuutta ja naisiin kohdistuu liian monella työpaikalla edelleen vähintään niin sanotusti rivien välissä olevaa syrjintää.

Kaikkonen heitti piikin myös järjestöjen suuntaan.

– Kokemus osoittaa, että asioiden korjaaminen jää liian usein jumiin nimenomaan työmarkkinajärjestöihin. Jostain kertoo sekin, että keskeisimmät tehtävät niin ay-liikkeen kuin työantajien johdossa ovat edelleen miehillä.

– Alkaneella vaalikaudella pidän tärkeänä, että uuden hallituksen ohjelmaan tulee selvät kirjaukset sukupuolten tasa-arvosta. Mitä konkreettisempia ne ovat, sen parempi.

Keskustan tilannetta tasa-arvon puolueena Antti Kaikkonen luonnehti kahtiajakoiseksi.

– Yhtäältä puolueen riveistä ovat nousseet maamme ainoat naispääministerit, nainen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajaksi ja monta muuta käänteentekevää päättäjää. Toisaalta esimerkiksi eduskuntaryhmämme on ollut, ja on edelleenkin, hyvin miehinen.

– Myönteistä kuitenkin on, että eduskuntaryhmäämme valittiin nyt useampi nuoremman polven nainen isoilla äänimäärillä eri puolilta Suomea. Ja eduskunnassa kaikkineen on nyt naisia kansanedustajina enemmän kuin koskaan.

Tasa-arvotyössä on Kaikkonen mukaan aika usein kyse luutuneiden asenteiden purkamisesta.

– Jostainhan sekin kertoo, että vauvanodotus ja -saaminen on joidenkin mielestä lähtökohtainen este ison puolueen puheenjohtajana toimimiselle. Jokainen tekee tällaiset ratkaisut oman elämäntilanteensa mukaan, niin kuin esimerkiksi hyvä ystäväni Annika Saarikko tänään teki.