Antibiootit eivät enää kohta tehoa bakteereihin, mutta ei hätää – Suomessa antibioottikuurien määrä on roimassa laskussa

Lääkkeet

Antibioottireseptien määrä on Kelan tilastojen mukaan vähentynyt vuosina 2008–2018 noin kolmanneksen Suomessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2018 lääkärit määräsivät lähes miljoona reseptiä vähemmän kuin vuonna 2008. Erityisesti lapsille määrättyjen antibioottireseptien määrä on laskenut, sillä vähennystä on peräti 60 prosenttia.

ECDC:n (European Centre for Disease Prevention and Control) raportin mukaan vuonna 2017 Suomessa antibiootteja määrättiin päivittäisinä annoksina laskettuna 14,9 tuhatta asukasta kohden. EU:ssa ja EEA-maissa määrä oli keskimäärin 21,8 annosta.

Lääkeyhtiö Pfizer muisuttaa tiedotteessaan, että antibiootit tehoavat bakteeri-infektioihin. Viruksiin antibiooteilla ei ole vaikutusta.

– Monet tavalliset infektiot kuten nuhakuumeet tai keuhkoputkentulehdus ovat virusten aiheuttamia, joten antibioottien määrääminen niihin ei nopeuta sairaudesta parantumista.

Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan antibioottiresistenssi muodostaa maailmanlaajuisen terveysuhan. Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan, mikä vaarantaa länsimaisen terveydenhuollon perustan.

Resistenteistä infektioista johtuu vuosittain maailmassa noin 700 000 kuolemaa. Määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa.

Resistenssien ehkäisemisessä keskeistä on juuri antibioottien tarkoituksenmukainen ja oikea-aikainen käyttö.