Analyysi: Niinistö etsii pikahaulla Viinasen seuraajaa
Presidentti Sauli Niinistöllä on pulma. Hänen pitäisi pikavauhtia löytää luku- ja kirjoitustaitoinen, siis kokenut ja etevä, suurlähettiläs Tukholmaan.
Kansainvälisen ilmapiirin kiristyminen heijastuu myös Itämerelle, eikä Pohjolan tärkeimpään pääkaupunkiin voi lähettää ketä tahansa. Tarvittaisiin mieluimmin kovan luokan lähettiläs. Sellaisia olivat Tukholmassa esimerkiksi Max Jakobson, Heikki Talvitie ja Pertti Torstila.
Tämän tason lähettiläitä ei ulkoministeriössäkään ole joka oksalla. Monet etevät ovat kiinni nykyisissä tehtävissään tai aloittavat uusissa syyskuun alussa.
Tukholman paikka tullee pikahakuun, kun Jarmo Viinasen, 57, päällikkyys lähetystössä päättyy. Tasavallan presidentti vahvistanee Viinasen Helsinkiin vetämisen huomenna torstaina. Kotiutettava jatkaa ulkoministeriön palveluksessa, mutta erikseen ratkaistaan, missä tehtävissä.
Viinasen tapaus on outo, emmekä ilmeisesti tiedä siitä vielä kaikkea. Viinanen itse sanoo, että hän ei tiedä, miksi häntä rangaistaan. Se tuntuu uskomattomalta.
Ulkoministeriön hallinto teki Tukholman lähetystössä perusteelliset selvittelyt ja haastattelut. Niiden pohjalta ministeriön johto ja ulkoministeri Timo Soini arvioivat Viinasen toimintaedellytysten heikentyneen siinä määrin, että hänen poisvetämiselleen on täydet perusteet. Niistä todennäköisesti kuullaan lähiaikoina lisää.
Viinanen ei tainnut parantaa tilannettaan sanomalla Helsingin Sanomille, että hänet halutaan pelata sivuun UM:n valtiosihteerikilvasta. Se on suurieleistä puhetta diplomaatilta, jonka omat näytöt eivät ole ihan priimaa. Viinanen toimi YK-lähettiläänä, kun Suomi jäi rannalle turvaneuvoston jäsenten vaalissa. Jääkaapissa olleita voitonsamppanjoita ei tarvinnut sillä erää juoda.
Itseään puolustava Viinanen puhuu kilvasta UM:n ykkösvirkamiehen paikalle, vaikka peliä ei ole vielä vihelletty alkaneeksi. Vuoden 2014 maaliskuussa valtiosihteerinä aloittanut Peter Stenlund on 65-vuotias. Hän voi halutessaan palvella ministeriötä vielä kaksi ja puoli vuotta. Valtiosihteerin virka on määräaikainen. Stenlundin kausi päättyy helmikuun lopussa 2018.
Valtiosihteerikilpa voi tosin alkaa äkkiäkin, jos presidentti lähettäisi Stenlundin Tukholmaan. Hänellä on sieltä kokemusta lähetystön kakkosmiehen paikalta, eikä ruotsikaan ole ontuvaa.
Stenlund tuntee hyvin pohjoismaat. Hän oli Oslossa suurlähettiläänä 2006–2010.
Lähettilästä presidentti voi katsella myös ulkoministeriön alivaltiosihteeriportaasta. Siellä on kolme kovaa naista, Pirkko Hämäläinen, Elina Kalkku ja Anne Sipiläinen sekä yksi mies, Matti Anttonen. Olisivatko he halukkaita lähtemään Tukholmaan?
Luonteva ehdokas lahden taakse olisi Moskovan lähettilään paikalta Helsinkiin syyskuun alussa palaava Hannu Himanen, 65.
Hän sanoo, ettei ole keskustellut Tukholman paikasta kenenkään kanssa. Hän aikoo jäädä eläkkeelle ensi vuoden alkupuolella.
Lähettiläät nimittää tasavallan presidentti. Himanen joutuisi hankalaan tilanteeseen, jos presidentti toivoisi hänen lähtevän Tukholmaan.
Presidentti Niinistöllä on lähelläänkin henkilö, joka voisi olla kova luu Tukholmassa.
Niinistöhän veti kabinettipäällikökseen UM:n poliittisen osaston päällikön Teemu Tannerin. Raskisiko presidentti luopua hänestä, varsinkaan kun toinen avustaja Mikko Hautala lähtee Moskovan lähetystön johtoon.
Tanneria tuskin kannattaa säästellä UM:n joskus aukeavalle valtiosihteerin paikalle. Eiköhän naisvaltaisimman ministeriön kärkeen pitäisi seuraavaksi valita nainen.