Aluekehityksen asiantuntija laati kartan työllisyysasteen kehityksestä – "Tilanne kohentunut yli 300 kunnassa, Sipilän hallituksen ehkä tärkein tulos ja onnistuminen"
Työllisyysaste on kuluvalla hallituskaudella kohentunut yli 300 Suomen kunnassa.
Tämä käy ilmi tutkijan ja aluekehityksen asiantuntijan Timo Aron laatimasta karttagrafiikasta, missä hän on käynyt läpi manner-Suomen kuntien työllisyysasteita vuosina 2014–2017.
Aro julkaisi Tilastokeskuksen materiaaliin pohjautuvan kartan twitter-tilillään.
TYÃLLISYYSASTEEN MUUTOS (%-yks.) KUNNITTAIN 2014-2017
(1) Työllisyysaste noussut sinisellä olevissa kunnissa
(2) Tilanne kohentunut 302 kunnassa (97 % kunnista)
(3) Sipilän hallituksen ehkä tärkein tulos ja onnistuminen¿@MDIfriends #alueet #kunnat #työllisyys #kasvu pic.twitter.com/k90qpcAx2J— Timo Aro (@timoaro) 3. helmikuuta 2019
Kuten grafiikasta havainnollisesti näkyy, niin työllisyysaste ei ole Aron mukaan keskittynyt tietyille alueille tai tietyn kokoisiin kuntiin.
– Kokonaiskuva näyttää erittäin hyvältä. Asian voisi tuoda esiin niinkin, että on vain muutamia kuntia, joissa työllisyys ei ole parantunut.
– Ja jos vuoden 2018 luvut olisivat mukana, niin prosenttiluvut olisivat todennäköisesti vielä korkeampia. Kyllä työllisyysasteen nousua voi tämänkin perustella pitää Sipilän hallituksen ehkä tärkeimpänä tuloksena ja onnistumisena, asiantuntija suitsuttaa.
Tutkijan ominaisuudessa Timo Aro toki korostaa, että kyse on pelkistä työllisyysastetta kuvaavista luvuista.
– Lukujen taustalla saattaa eri kunnissa olla hyvinkin erilaisia ilmiöitä, jotka vaatisivat lähempää tarkastelua.
– Joidenkin pienten tai syrjäisten kuntien kohdalla työllisyysasteen koheneminen voi johtua esimerkiksi muuttoliikkeestä. Eli työllisten määrä ei ole varsinaisesti lisääntynyt, mutta työikäistä väestöä on vastaavasti muuttanut pois, hän toteaa.
Kartasta käy Aron mukaan ilmi myös yksi suomalaiselle nyky-yhteiskunnalle tyypillinen piirre.
– Mosaiikkimaisuus näkyy selkeästi. Samalla alueella ja jopa naapureina on kuntia, joissa työllisyysaste voi olla hyvinkin erilainen.
– Yksittäisten isojen työnantajien tulo alueelle tai lopettaminen voi heilauttaa merkittävästi varsinkin pienten kuntien työllisyysastetta, tutkija muistuttaa.