"Alkoholia kuluu kuin lomalla, vaikka aamuisin pitäisi olla työkunnossa" – Päihdetyön kentällä selvä näkemys alkoholiuudistuksesta
Kesällä ja loma-aikana Suomessa juodaan enemmän alkoholia kuin muulloin. Tämä kuuluu Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämän Päihdeneuvontapuhelimen yhteydenotoissa.
Kesän päättyessä auttavaan puhelimeen ottavat yhteyttä ihmiset, joilla on vaikeuksia vähentää juomista vapaiden jälkeen.
– Soittajat kertovat, että alkoholia kuluu edelleen samaan tahtiin kuin lomalla, vaikka aamuisin pitäisi olla työkunnossa ja haluaisi lopettaa juomisen, Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg kertoo tiedotteessa.
Liiallinen alkoholin käyttö näkyy työpaikoilla esimerkiksi myöhästelynä, väsymyksenä, heikentyneenä työnlaatuna ja jopa työtapaturmina.
Alkoholilain uudistuksen vaikutukset huolestuttavat EHYT ry:ssä. Kesäkuusta lähtien ruokakaupoista on voinut ostaa kahdeksan prosenttia alkoholia sisältäviä juomia, ja kaupan alan mukaan vahvempien juomien myynti on lähtenyt käyntiin vilkkaasti.
– Ongelmien ehkäisyn näkökulmasta on yksiselitteisesti huono asia, että vahvempaa alkoholia on helpommin ja laajemmin saatavilla, Åberg sanoo.
– Päihdetyön kentällä pelätään, että lisääntyvät haitat tulevat kuormittamaan sote-palveluita entisestään.
Alkoholin käytön kohtalaisen riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa esimerkiksi 33 cl keskiolutta. Sama määrä 8-prosenttista juomaa on 1,8 alkoholiannosta. Vahvemmilla juomilla riskirajat ylittyvät nopeammin.
– Kukaan ei halua tehdä alkoholista itselleen ongelmaa. Siksi olisi tärkeää, että jokainen alkoholia käyttävä välillä pysähtyisi pohtimaan, millaisia seurauksia omalla juomisella on. Korjausliikkeitä on paljon helpompi tehdä, jos ongelmat eivät ole vielä pitkittyneet, Åberg sanoo.
– Useimmat vakavammat haitat ovat vältettävissä, jos omaan liialliseen juomiseen havahtuu ajoissa.
EHYT ry:n Terassilta töihin -kampanja antaa muun muassa vinkkejä alkoholin käytön vähentämiseen. Ottomitta-alkoholipäiväkirjan avulla voi puolestaan seurata omaa alkoholinkäyttöä ja tunnistaa sen riskejä.
Valtakunnallinen Päihdeneuvonta numerossa 0800 900 45 tukee ja auttaa, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Auttavaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja ilmaiseksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.