Alenevat syntyvyysluvut pysäyttivät valtion rahakirstun vartijan – "Väestön väheneminen ruokkii näivettymisen kierrettä"

Syntyvyys

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan aleneva syntyvyys on vaikea paradoksi.

– Lapsien saaminen on yksi henkilökohtaisimmista asioista ihmisen elinkaaressa. Toisaalta väestönkehityksellä on ratkaiseva merkitys hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudelle, Lintilä kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Ministeri jatkaa, että kylmästi kansantalouden kannalta katsottuna tilanne on se, että yhä harveneva joukko työikäisiä maksaa jatkossa vanhusten palvelut ja eläkkeet.

Myös yritysten kasvun suurin este on pula työntekijöistä.

– Lisäksi taantuva väestökehitys vaikuttaa investointeihin tai paremminkin niiden vähyyteen. Pahimmillaan väestön väheneminen ruokkii näivettymisen kierrettä, jossa koetuksella ovat niin tuottavuus, kilpailukyky, julkisen talouden tasapaino kuin veroaste.

Lintilä kertoo olevansa erityisen huolissaan siitä, että lapsikadon seuraukset iskevät nopeiten ja koviten jo valmiiksi harvaan asutuille seuduille.

Valtiovarainministerin mukaan Suomessa tarvitaankin nyt nopeita toimia syntyvyyden edellytysten parantamiseksi.

Lintilä mainitsee muun muassa kansallisen lapsistrategian, lapsilisän huoltajakorotuksen sekä lasten ja perheiden ehdoilla tehtävän perhevapaauudistuksen.

– Perhepolittiisten toimien lisäksi on tärkeää tehdä olot nuorille luottamusta ja tulevaisuuden uskoa herättäviksi, ministeri painottaa.