Aittakumpu pitää vihreiden ilmastoehdotuksia outoina ja kohtuuttomina – budjettiriihi on talous- ja työllisyysriihi

Ilmastotoimet

– Vihreiden viikonloppuna julkistama kieltolista syksyn budjettiriiheen on lievästi sanoen outo ja kohtuuton, sanoo keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

Hän viittaa vihreiden lauantaina lähettämään tiedotteeseen, jossa ministerit Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen vaativat hallitukselta tiukkoja ilmastotoimia.

Vihreät ministerit toteavat, että päästövähennystoimien listalla voisivat olla esimerkiksi liikenteen päästökauppa, maatalouden uudet päästövähennystavoitteet, peltojen raivausmaksut ja työkoneissa ja lämmityksessä käytettävien polttoaineiden veronkorotukset.

– Hallituksen ei missään tapauksessa pidä suostua tällaiseen Suomen omaan jalkaan ampumiseen. Suomalaista maa- ja metsätaloutta, autoa tarvitsevaa kansalaista ja yrittäjää tai kotiaan lämmittävää ei ole varaa verottaa tai kurittaa enää yhtään enempää, ei etenkään näennäisten ilmastotoimien nimissä, Aittakumpu sivaltaa.

Aittakummun mukaan ilmastokeskustelussa on menty kummalliseen suuntaan, kun vaikutuksia haetaan pitkälti kieltojen ja jotain ammatti- tai ihmisryhmää koskevien rajoitusten kautta.

– Kummasti nämä vihreiden taholta kohdistuvat yhä uudelleen erityisesti maaseudun elinkeinoihin ja ihmisiin.

Aittakumpu haluaa hillitä ilmastonmuutosta, mutta korostaa, että päättäjien pitää nähdä iso kuva ja tehdä oikeasti vaikuttavia toimia.

Hän näkee järkevänä esimerkiksi sen, että hiili ja öljy korvataan kotimaisella uusiutuvalla energialla, kotimaisen ruoan käyttöä edistetään ja suomalaisen yritystoiminta ja teollisuus pidetään vireänä. Suomalaista osaamista ja teknologiaa kannattaa viedä ulkomaille.

– Viime viikolla kotikaupunkiani Oulua koskien saatiin kaksi hyvää uutista: SSAB valmisti maailman ensimmäisen erän fossiilivapaata terästä, jonka kehittämisessä Oulun yliopisto on tiiviisti mukana. Oulun yliopistossa tehtiin läpimurto myös sementin tutkimuksessa, minkä myötä pitkäaikainen tavoite päästövapaasta sementistä on yhä lähempänä.

Aittakumpu painottaa, että syksyn budjettiriihi on talous- ja työllisyysriihi, jonka tärkein tehtävä on vahvistaa Suomen talous- ja työllisyyskehitystä.

–  Työttömyyttä ja velkaa on, mutta taloudessa on myös myönteisiä näköaloja. Kehitystä pitää vahvistaa niin, että saamme ihmisille töitä ja Suomen nousuun.