Aiheutti kuolemia, vei Picasson selliin, koristi Napoleonin makuuhuonetta – Tiesitkö tätä maailman kuuluisimmasta hymystä?

Historia

Leonardo da Vincin maalaus Mona Lisa on maailman tunnetuimpia taideteoksia. Sen viiden vuosisadan mittaiseen historiaan mahtuu kuitenkin valtavasti tarinoita, jotka saattavat yllättää.

Maalauksen kohteen nimi ei ole Mona Lisa.

Maalauksessa hymyilevän mystisen naisen henkilöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta. Yleisin tulkinta on, että hän on firenzeläinen ylhäisövaimo Lisa del Giocondo. Tämä selitys kävisi hyvin yksiin myös maalauksen italialaisen (La Gioconda) ja ranskalaisen (La Joconde) nimen kanssa. Maalauksen naisen on veikkailtu olevan myös da Vincin äiti tai jopa da Vinci itse.

Napoleon piti maalausta omassa makuuhuoneessaan.

Ranskan vallankumouksen jälkeen valtaan noussut Napoleon Bonaparte halusi nähdä keisariaikoinaan Mona Lisan arvoituksellisen hymyn päivittäin, ja maalaus oli hänen makuuhuoneessaan neljän vuoden ajan.

Picasso on pidätetty epäiltynä Mona Lisan varastamisesta.

Vuonna 1911 Mona Lisa varastettiin pariisilaismuseo Louvresta. Varkaus oli niin sensaatiomainen tapaus, että ihmiset tulivat suurin joukoin museoon katsomaan maalauksen tyhjää paikkaa seinällä. Pidätettyjen joukosta löytyi myös eräitä tunnettuja nimiä, muun muassa taidemaalari Pablo Picasso.

Poliisi löysi maalauksen lopulta vihjeen perusteella Italian Firenzestä. Picasso ja muut varkaudesta epäillyt saivat puhtaat paperit, kun maalauksen varastanut Vincenzo Peruggia saatiin kiinni.

Mona Lisalla on oma postilaatikko.

Maalauksen neito saa niin paljon rakkauskirjeitä, että taululle on Louvren museossa oma postilaatikko.

Maalauksen tiedetään aiheuttaneen itsemurhia.

Mona Lisan hymy on kietonut historian saatossa miehiä niin vahvasti pauloihinsa, että maalauksen tiedetään aiheuttaneen rakastuneiden nuorukaisten itsemurhia, myös taulun luona Louvressa.

Mona Lisa on joutunut hyökkäysten kohteeksi.

Tarkka katselija saattaa huomata, että taulun naisen vasemmassa kyynärpäässä on jälki, jonka aiheutti bolivialaisen Ugo Ungaza Villegasin vuonna 1956 maalausta päin heittämä kivi. Vain kuukausia aiemmin toinen hyökkääjä heitti maalauksen alareunaan happoa.

Nykyään maalauksen päällä on luodinkestävä lasi, joka estää kaikki taideteokseen kohdistuvat tuhoyritykset.

Maalaus näkyy meidänkin päivämme valokuvissa.

Mona Lisan hieman sivuttainen poseeraus oli aikanaan uusi ja harvinainen keksintö, sillä yleensä muotokuvat maalattiin suoraan edestäpäin. Asento vakiintui nopeasti yleisimmäksi henkilökuvan poseeraukseksi.

Da Vincin vaikutus elää edelleen, sillä esimerkiksi valokuvissa sama hieman vinottainen poseeraus on hyvin suosittu.

Lähteet:
Encyclopaedia Britannica
Time: Art’s Great Whodunit: The Mona Lisa Theft of 1911